Erdogan  hapsi  generale

Izvor: Glas javnosti, 02.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan hapsi generale

ANKARA - Turska policija je rano juče privela dvojicu bivših generala, predsednika Trgovinske komore Ankare i još 14 članova desničarske nacionalističke grupe zbog sumnji da su kovali zaveru za obaranje vlade, izvestili su istanbulski mediji, prenosi Tanjug.

Policija je u Istanbulu privela penzionisane generale Huršita Tolona i Šenera Erujgura, kao i čelnika Trgovinske komore Sinana Ajguna i šefa biroa lista „Džumhurijet“ Mustafu Balbaja, preneo je DPA.

Pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << antiterorističke jedinice policije pretražili su kuće četvorice ljudi i prostorije „Džumhurijeta“ u Ankari, kao i sedišta nevladine organizacije u Istanbulu i Ankari, na čijem je čelu Erujgur.

Policijska operacija protiv te grupe počela je u januaru, kada je uhapšen jedan penzionisani general i veći broj pravnika i članova kriminalnih grupa.

Grupa zaverenika „Ergenekon“ je veliki protivnik proislamističke vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, a turska štampa je naziva terorističkom grupom. Ta organizacija je osumnjičena za niz političkih ubistava, a vlasti veruju i da se pripremala da, uz pomoć armije, svrgne vladu.

Hapšenja su se podudarila sa jučerašnjim pojavljivanjem glavnog državnog tužioca pred Ustavnim sudom, koji je zatražio ukidanje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

USTAVNI SUD POČEO RASPRAVU

Ustavni sud Turske počeo je juče raspravu povodom zahteva da bude zabranjen rad vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP). Državni tužilac je obrazložio sudu zašto smatra da ova stranka, čiji su koreni u političkom islamu, predstavlja pretnju zvaničnom statusu Turske kao sekularne republike. U prvobitnom zahtevu sudu navodi se da AKP, iz koje potiču i predsednik Turske Abdulah Gul i premijer Redžep Tajip Erdogan, „kuje zaveru za uvođenje šerijatskog zakona u Turskoj“.

Glavni dokaz tužioca je nedavni pokušaj vlade da ukine zabranu nošenja islamske marame za studentkinje. Zastupnici vladajuće stranke u Turskoj svoju odbranu pred sudom izneće u četvrtak.

Kritičari optužuju Erdoganovu AKP da pokušava da nametne sekularnoj Turskoj šerijatske zakone, a kao dokaz za to navode nameru stranke da ublaži zabranu nošenja muslimanskih marama.

Tužilac Abduraham Jalčinkaja je ocenio da partija predstavlja sve veću opasnost i da je jedini način da se društvo zaštiti taj da AKP bude ukinuta, a premijeru, predsedniku i još 69 članova stranke da bude zabranjeno bavljenje politikom.

AKP, koja je osnovana pošto je prethodna proislamistička partija zabranjena, nazvala je te optužbe napadom na demokratiju. Odbrana stranke trebalo bi u četvrtak da iznese pred sudom svoje argumente.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Vojska poziva na mir u Turskoj nakon hapšenja generala

Izvor: RTS, 02.Jul.2008

Policija je juče uhapsila 21 osobu u okviru istrage o ultranacionalističkoj i sekularističkoj grupi Ergenekon, koja je osumnjičena za planiranje bombaških napada i ubistava kako bi preuzela kontrolu nad vojskom. . .Hapšenje nekadašnjeg drugog čoveka turske vojske, generala u penziji Hursita...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.