Erdogan Vašingtonu: Birajte između Turske i terorista

Izvor: Blic, 07.Feb.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan Vašingtonu: Birajte između Turske i terorista

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan negodovao je jer je američka delegacija posetila kurdsku miliciju, koja pod kontrolom drži sirijski grad Kobane i zatražio od Vašingtona da bira između Turske i "terorista".

Delegacija na čijem je čelu bio američki diplomata Bret Mekgurk, koji je specijalni predstavnik koalicije u borbi protiv "Islamske države" u Siriji i Iraku, prošle sedmice se sastala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa predstavnicima milicije "Jedinice za zaštitu kurdskog naroda" (JPG).

Sastanak je održan nakon što su političko krilo JPG, Demokratska unija (PJD) isključene iz novih mirovnih razgovora u Ženevi.

Ankara je zapretila da će bojkotovati razgovore ukoliko PJD bude pozvana.

"Ko posećuje Kobane u vreme kada se održavaju mirovni razgovori u Ženevi i dobija plaketu od takozvanog generala iz JPG? Kako im možemo verovati? Da li smo mi partneri Vašingtona ili teroristi u Kobaneu?", upitao je Erdogan.

Ankara smatra da su PJD i JPG ogranci zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Međutim koalicija predvođena SAD blisko je sarađivala sa JPG od pokretanja vazdušnih udara na ciljeve u Siriji.

"Da li SAD prihvataju da je PKK teroristička organizacija? Pa zašto se onda na toj listi ne nalaze PJD i JPG?", ponovo je upitao Erdogan.

Kurdske snage su prošle godine uz podršku koaliocionih udara iz vazduha uspele da iz Kobanea istjeraju "Islamsku državu".

Turska strahuje da bi stvaranje autonomnog kurdskog regiona u Siriji, sličnog onom koji postoji na severu Iraka, mogao da pobudi i ideju o separatizmu kod Kurda u Turskoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.