Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epilog: Neka visi Lajčak!

Nikola Špirić je potpisao u Luksemburgu podebelu knjigu o pristupnim obavezama Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji. U izjavi za domaću televiziju Špirić se potrudio da debeloj knjizi doda još jednu stavku - ukidanje funkcije visokog predstavnika. U tome mu se, koji dan kasnije, pridružio i Milorad Dodik. Za naša zakašnjenja i fenjeraški ulazak na spisak potencijalnih kandidata kriv je visoki predstavnik.

Ima dosta mislećih ljudi u Bosni i Hercegovini koji su stavili krupne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zamerke ovom i prethodnim visokim predstavnicima. U Dodikovu slučaju, nije reč o konkretnim primedbama, već o odnosu prema instituciji. SNSD-u, koji se zaklinje u Dejtonski sporazum, odjednom smeta jedna od ključnih institucija tog sporazuma, ona koja garantuje njegovo provođenje. Ta stranka, međutim, svoju poziciju duguje isključivo Dejtonskom sporazumu. Na poslednjim opštim izborima, godine 2006, dobila je nekih 260.000 od ukupno 560.000 važećih glasova u RS i od milion i po u Bosni i Hercegovini. Poštujući potrebu da se spriječi nacionalno nadglasavanje, postoji očit debalans između političke volje građana i mehanizma donošenja odluka. Debalans izaziva nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Diktatura SNSD-a u Republici Srpskoj i palate za činovnike, a Potemkinova sela za narod, pokazaće da ničija nije do zore gorela, ali - dok trava ne naraste, nema primicanja Uniji.

Funkcija visokog predstavnika će nestajati pod uslovima koje odredi Unija. Time počinje da kopni Dejtonski sporazum. Dodik se razmahao, ali njegova podrška evroatlantskim integracijama je odraz odnosa snaga i kad se skine verbalna skrama, ostaje protivljenje.

Evropska unija sad je u fazi kad joj treba da hvali ovdašnje vlasti, što je kredit s kratkim grejs periodom. Ona sada ima sveže iskustvo Irske koja je pokupila šezdeset milijardi evra iz zajedničke kase i referendumom zahvalila na pažnji. To pojačava dozu skepse.

Piše Hamza Bakšić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.