Epidemija ebole u Kongu najveća u istoriji

Izvor: B92, 10.Nov.2018, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija ebole u Kongu najveća u istoriji

Kinšasa -- Epidemija virusa ebole koja trenutno vlada u Demokratskoj Republici Kongo najveća je u istoriji te afričke države sa 319 potvrđenih slučajeva obolelih.

To je saopštilo ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od bolesti hemoragične groznice ebole umrlo je 198 osoba u provincijama Severni Kivu i Ituri, gde su napadi oružanih grupa i otpor stanovništva sprečili zdravstvene zvaničnike da pomognu na najbolji mogući način, prenosi Rojters.

Otkako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je virus ebole otkriven 1976. godine, do sada je epidemija izbijala deset puta.

"Epidemija koja trenutno vlada, najgora je u istoriji DR Konga", rekla je portparolka ministarstva zdravlja Džesika Ilunga. Sa više od 300 slučajeva obolelih, ova epidemija se rangira kao treća najgora u istoriji čitavog kontinenta, posle epidemije u Zapadnoj Africi koja je trajala od 2013. do 2016. godine, kada je potvrđeno 28.000 slučajeva i epidemije u Ugandi 2000. kada je obolelo 425 osoba.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrehesus u četvrtak je upozorio da najveći izazov vladajućoj epidemiji predstavlja bezbednost, praćena nepoverenjem stanovnika.

"Kada se dogodi napad, operacija se u suštini zaustavlja. Tako da mi zaustavljamo operaciju. A kada se operacija zaustavi, virus dobija prednost i utiče na nas na dva načina. Jedan je nazadovanje. Zato što kada operacije prestanu, uvek dolazi do nazadovanja, u vakcinisanju ili kontaktiranju. A drugi problem je taj što se gomilaju slučajevi obolelih jer ne možemo da ih vakcinišemo", rekao je on novinarima u Kinšasi.

Tokom prošlog meseca ubrzana je potvrda novih slučajeva obolelih, a stručnjaci komiteta SZO za hitne situacije saopštili su u oktobru da se očekuje veliko pogoršanje epidemije ukoliko ne bude odgovora na situaciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.