Eparhija raško-prizrenska: Sprovesti odluku suda o imovini Visokih Dečana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2022, 18:15

Eparhija raško-prizrenska: Sprovesti odluku suda o imovini Visokih Dečana

Eparhija raško prizrenska SPC izrazila je danas zabrinutost zbog kampanje najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini protiv sprovođenja sudske presude u slučaju manastira Visoki Dečani i ističe da je neophodno pronaći dugoročna rešenja kojim bi se sprečila diskriminacija SPC i njene imovine na KiM.

Eparhija ističe da je "sprovođenje odluke suda nužan uslov kako bi se pokazalo da dijalog ne bi bio samo predstava za kamere i strane zvaničnike i da postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spremnost da se zaustavi sistematska kampanja diskriminacije i otvorenog neprijateljstva prema SPC".

"Sa velikom zabrinutošću SPC već nekoliko meseci prati izjave koje dolaze od strane najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini, a koje se tiču statusa zemlje manastira Visoki Dečani i drugih sudskih sporova oko naše imovine, u koje smo uvučeni bez svoje volje. Ovoga puta, neistine su izrečene sa najvišeg mesta, od strane Aljbina Kurtija, premijera privremenih vlasti u Prištini", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija podseća da su se, samo u decembru, o ovom pitanju oglašavali predsednik skupštine u Prištini Gljauk Konjufca, više ministara, ali i lider ABK Ramuš Haradinaj i predstavnici opštine Dečani.

Podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane političara u ovom slučaju je bez presedana u širem regionu, ističe Eparhija.

U saopštenju Eparhija ocenjuje da je jedini smisao u obraćanju svih političara da za SPC na prostoru Kosova ne važe bilo kakvi zakoni ili sudske odluke.

Podseća se da je jedan od zvaničnika rekao da bi sprovođenje odluke suda izazvalo "lančanu reakciju gde bi moralo da se popušta Crkvi i po drugim pitanjima".

"Ovo znači da su prava SPC na ovom području stvar nečije dobre volje, a ne sistema koji bi morao da bude temelj svakog društva i da deluje isto prema svima, što je, uostalom više puta istaknuto od najviših međunarodnih predstavnika koji su apelovali na poštovanje zakona i sudskih odluka", podvlači Eparhija.

U saopštenju se podseća da je sudski postupak trajao 16 godina pred kosovskim sudovima i da je za vreme tog postupka manastir Visoki Dečani trpeo ne samo pretnje, nego i fizičke i oružane napade, organizovane proteste, pokušaje blokiranja pristupa manastiru.

Ističe se da je klevetnička kampanja koja je sprovođena protiv SPC i samog manastira nešto što ne bi moglo da se uporedi sa bilo kakvom propagandom nakon Drugog svetskog rata.

"Za vreme tog postupka, svako pravno pitanje je detaljno obrađeno, pred svim sudskim instancama, sam postupak su sve vreme pratili i međunarodni predstavnici na ovom prostoru i njihovi pravni timovi. Verujemo da ne postoji postupak od 2.000 godine koji je toliko praćen i koji se ovoliko politizuje, ne od strane crkve, već od strane lokalnih institucija", navodi se u saopštenju.

Eparhija ističe da i nakon postupka lokalne institucije odbijaju da sprovedu presudu u katastru već skoro šest godina i pored ogromnih nastojanja da se odluka Ustavnog suda izvrši, jer je po svojoj prirodi konačna i neopoziva.

Eparhija naglašava da ovakvo postupanje nije samo odraz stanja u kom se nalaze kosovske institucije, već i otvorene diskriminacije prema SPC.

"Ovakvo postupanje jasno govori i kakva bi bila sudbina SPC na ovom prostoru ukoliko bi u celosti bila prepuštena na milost i nemilost vlastima u Prištini, iz koje god političke grupacije da dolaze. Naša Eparhija očekuje da će se sudska odluka svakako izvršiti, ali sve teškoće oko tog pitanja, i opstrukcija vladavine prava koja traje godinama pokazuje da suštinski problemi ostaju i samo je pitanje vremena kada mogu biti otvoreni na drugom mestu. Zato, iako je važno da se sudska presuda izvrši, još je važnije da se nađu dugoročna rešenja kako da se dalja diskriminacija spreči i efikasno zaštite prava SPC i njene imovine", ukazuje Eparhija.

SPC ističe da, iako lokalne institucije pozivaju na dijalog, on nije moguć sa nekim ko na svakom koraku pokazuje otvorenu etničku i versku diskriminaciju i nespremnost da poštuje sopstvene zakone.

Istovremeno se ukazuje da postoji još čitav niz otvorenih pitanja i neispunjenih obaveza koje je Priština preuzela, te da je rešavanje ovog pitanja minimum od koga bi moralo da se krene dalje.

Takođe Eparhija naglašava da uporno tretiranje u javnosti SPC kao političke institucije ili nekoga preko koga se pravi politički uticaj, zašta nema osnove, pokazuje suštinsko nerazumevanje koncepta slobode i ravnopravnosti verskih institucija u savremenom demokratskom društvu.

SPC je, podseća se u saopštenju, najstarija institucija koja postoji na ovim prostorima, o čemu svedoče brojni domaći i strani istorijski izvori.

Eparhija naglašava da takav nepravedan i jednostran odnos prema SPC najviše štete može doneti svim građanima koji na Kosovu i Metohiji žive, koje god da su vere i nacionalnosti, jer svako trezven može da se zapita kakve su njegove mogućnosti i budućnost u ovakvom sistemu, ukoliko institucija poput SPC, posebno manastir Visoki Dečani koji je kontinuirano radio na pomirenju i pomagao svim ugroženim u vreme oružanog sukoba 1998.-1999. godine, već godinama doživljava ovakvu nepravdu i diskriminaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Povezane vesti

Oglasila se SPC, zabrinuto: "Ovo jasno govori – ako budemo prepušteni na milost i nemilost Prištini..."

Izvor: B92, 06.Feb.2022

Eparhija raško prizrenska SPC izrazila je danas zabrinutost...I to zbog kampanje najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini protiv sprovođenja sudske presude u slučaju manastira Visoki Dečani. Ističe da je neophodno pronaći dugoročna rešenja kojim bi se sprečila diskriminacija SPC...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.