Englezi smanjuju izvoz viskija, ukoliko Škoti nastave sa težnjom ka nezavisnosti

Izvor: BKTV News, 26.Jan.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Englezi smanjuju izvoz viskija, ukoliko Škoti nastave sa težnjom ka nezavisnosti

Škotski viski može da postane deficitaran, vest koja je bacila u očaj ljubitelje blagorodnog napitka stigla je iz britanske prestonice.
Ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg pripretio je Edinburgu da će vlasti Ujedinjenog Kraljevstva smanjiti izvoz „skoča“ ukoliko Škotlanđani budu bili uporni u težnji da dobiju nezavisnost.
Prihod Škotske od izvoza viskija prošle godine izneo je oko 3 milijarde funti sterlinga, što je više od 4,5 milijarde dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Besplatnom reklamom „skoča“ sada se bavi 140 britanskih ambasada po čitavom svetu.
Na ovu činjenicu skrenuo je pažnju Edinburga šef Forin Ofisa. Naravno, ako Škotska ipak bude želela da istupi iz sastava Ujedinjenog Kraljevstva, London neće reklamirati njenu robu besplatno.
Kao što se zna, nacionalisti koji su došli na vlast u regionalnom parlamentu Škotske, planiraju da 2014. godine sprovedu referendum o nezavisnosti. Škotski vladajući krugovi navode nekoliko uzroka za takav korak. Između ostalog, to je želja da se stupi u EU i prestane da se deli prihod od ekspluatacije nafte sa Londonom.
Ekonomski problemi sa kojima se sada suočava London, pad uloge Velike Britanije u svetu sa imperije do uloge obične evropske zemlje, sve to veoma utiče na Škotlanđane. Kod njih se pojavljuje i svest da savez sa Londonom ometa njihov sopstveni ekonomski i politički razvoj. Naravno da u Škotskoj niko ne postavlja pitanje nagle promene vojno-političkog kursa: u svakom slučaju ona ostaje pod vojnim štitom SAD i Velike Britanije.
Vlasti Britanije, sa svoje strane, zalažu se protiv odvajanja Škotske. London je izjavio da bez njihovog pristanka rezultat referenduma neće imati pravnu snagu. Ali to je zvanični stav, a anketiranja pokazuju prilično neočekivane rezultate. Za nezavisnost Škotske glasa 43% Engleza. A isti takav broj Škotlanđana, naprotiv, želi da ostane u savezu sa Engleskom.
Zato je Edinburg i odložio referendum o nezavisnosti do 2014. godine, kako bi Škotlanđani mogli da donesu odmerenu odluku.
Po mišljenju analitičara, alkoholni argument Forin Ofisa može ozbiljno da promeni raspored snaga uoči plebiscita. Jer proračunatost je jedna od glavnih crta nacionalnog karaktera Škota. Po poslednjim podacima, dve trećine lokalnih stanovnika glasaće za nezavisnost od Britanije ukoliko posle odvajanja njihovi prihodi skoče za 500 funti godišnje.
Takav rast teško da je moguć, ako se izvoz viskija smanji. I čak ako ne bude padao, proizvod će Škoti morati sami da reklamiraju, znači prihodi će ipak pasti. Tako da ima nad čime da se razmisli.
Izvor: Vostok
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.