Energija je svuda oko nas - uručena priznanja najboljima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Energija je svuda oko nas" - uručena priznanja najboljima

"Energija je svuda oko nas" naziv je projekta koji ima za cilj da deca još u školskim danima steknu znanja o tome gde se sve izvori energije nalaze. Završna manifestacija tog projekta za ovu školsku godinu održana je u Pokrajinskoj vladi, gde su uručena prizanja najboljima. Za najbolju osnovnu školu u tom projektu proglašena je škola "Dr Jovan Cvijić" iz Zrenjanina, dok je u konkurenciji srednjih škola, to zvanje ponela srednja tehnička škola "Mihajlo Pupin" iz Kule.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Projekat "Energija je svuda oko nas" realizuje se u osnovnim i srednjim školama čitavu deceniju na inicijativu Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike sa ciljem da se učenici podstaknu na razmišljanje, kako da doprinesu da se energija efikasnije koristi i da se smanji zagađenje.

"Moramo voditi računa o reciklaži, o upravljanju otpadom, o korišćenju obnovljivih izvora energije.. i zato i kažemo - energija svuda oko nas. Jeste, ali mi je nedovoljno koristimo", ističe Slobodan Popov, predsednik CNTI.

I ove godine odziv je bio dobar, a završna manifestacija bili je prilika da se okupe svi koji su učestvovali u projektu i da se uruče nagrade onima koji su u pokazali najviše truda i umeća.

"Dobio sam prvu nagradu za inverter, inverter pretvara jednosmernu u naizmeničnu energiju... na 220 volti, što se koristi u domaćinstvu za sve aparate", kaže Aleksa Vla, ОŠ "Svetozar Marković Toza" Novi Sad.

"Veoma se rado odazivamo na ovaj konkurs i godinama učestvujemo i trudimo se da u svojoj školi animiramo učenike da bi razvijali tu svest koja je u današnje vreme veoma važna", napominje Tatjana Romanov OŠ "Sveti Georgije", Uzdin.

Ove godine projektu se priključio i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a podrška pokrajine ni ovoga puta nije izostala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.