Izvor: RTS, 20.Jul.2020, 06:45

Emirati lansirali raketu za Mars

Raketa Al Amar lansirana je iz Japana i nosi satelit koji bi u februaru 2021. trebalo da uđe u orbitu Marsa.
Ujedinjeni arapski emirati su uz Kinu i SAD treća zemlja koja se uključila u istraživanje Marsa.
Iz japanskog svemirskog centra Tanegašima u nedelju uveče po evropskom vremenu lansirana je japanska raketa koja nosi emiratski satelit koji će ući u orbitu Marsa i neće se spuštati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na samu planetu, za razliku od kineskih i američkih misija.

Satelit se zove Al Amar što na arapskom znači nada, a zvaničnici emirata su posle uspešnog lansiranja izjavili da je to budućnost UAE, deo planova da se u narednih sto godina Mars kolonizuje.
Ovaj trenutak izuzetno je povoljan jer će u oktobru Mars biti najbliže Zemlji, udaljen oko 62 miliona kilometara.
Očekuje se da Al Amar uđe u orbitu crvene planete u februaru čime će se simbolički obeležiti pola veka ujedinjenja sedam arapskih emirata u jednu državu.
Satelit će u orbiti Marsa provesti 687 dana što je jedna marsovska godina.
Cilj misije je da naučnicima celog sveta pribavi podatke o stanju atmosfere Marsa u različitim sezonama, što je trenutno nepoznato.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVA MISIJA ARAPSKOG SVETA Ujedinjeni Emirati lansirali letelicu na Mars (VIDEO)

Izvor: Blic, 20.Jul.2020

Letelica Ujedinjenih Arapskih Emirata počela je putovanje na Mars, nakon što je danas lansirana u Japanu u okviru prve arapske međuplanetarne misije u svetu, izvestio je AP.

Nastavak na Blic...

„Nada“ na Marsu – Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali satelit na Crvenu planetu

Izvor: Danas, 20.Jul.2020

ReutersNada je krenula na putovanje dugo 500 miliona kilometara Istorijska prva misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars je počela, nakon uspešnog poletanja iz Japana. Houp (Nada), kako se zove sonda teška 1,3 tone, lansirana je na raketi H-2A sa japanskog zabitog kosmodroma Tanegašima. Započela...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.