Izvor: RTS, 06.Feb.2022, 00:52

Elizabeta slavi jubilej uz tortu i poruku: Želim da Kamila bude kraljica kada Čarls postane kralj

Kraljica Elizabeta Druga je, povodom proslave 70. godišnjice stupanja na presto, objavila da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj.
Britanska kraljica Elizabeta Druga je prijemom predstavnika lokalnih zajednica u svojoj rezidenciji Sandringem u istočnoj Engleskoj počela proslavu 70-godišnjice stupanja na presto.

U poruci povodom godišnjice, Elizabeta je objavila da želi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj.
Kraljica je takođe podržala svog najstarijeg sina kao budućeg monarha. "Želela bih da vam svima izrazim svoju zahvalnost na podršci. Ostajem večno zahvalna zbog lojalnosti i naklonosti koje mi i dalje pružate", istakla je pisanoj poruci.
"I kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu", istakla je Elizabeta.
Domaća torta i piletina za krunisanje Među gostima u Sandringemu bila je Anđela Vud, bivša učenica kuvarske škole, koja je 1953. godine pomogla u stvaranju "Piletine za krunisanje", jela na bazi karija i majoneza koje je tada prvi put napravljeno u čast vladavine Elizabete Druge, ali se u njemu uživa i danas.

Kraljica je, obučena u svetloplavu haljinu, takođe isekla rođendansku tortu, koju je ispekao meštanin.
Elizabeta Druga u nedelju obeležava platinasti jubilej, prvi jednog britanskog monarha, pošto je na čelu države duže i od Elizabete Prve i od kraljice Viktorije.
Nastavila je da obavlja službene dužnosti duboko u svojim devedesetim godinama, ali se ređe pojavljuje u javnosti od kada je provela noć u bolnici prošlog oktobra, kada su joj lekari savetovali odmor. 
Elizabeta, koja ima 95 godina, stupila je na tron Britanije i desetine drugih zemalja i teritorija, uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland posle smrti svog oca, kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Elizabeta Druga odobrila da Kamila postane kraljica supruga

Izvor: Beta, 06.Feb.2022

Britanska kraljica Elizabeta Druga rekla je da bi volela da vojvotkinja od Kornvola Kamila (Camilla) dobije titulu kraljice supruge kada njen sin i prestolonaslednik princ Čarls postane kralj.Na proslavi 70. godišnjice ustoličenja, 95-godišnja kraljica izrazila je "iskrenu želju" da Kamila bude...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.