El Sisi položio predsedničku zakletvu

Izvor: RTS, 08.Jun.2014, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El Sisi položio predsedničku zakletvu

Bivši načelnik generalštaba egipatske armije Abdel Fatah el Sisi položio je zakletvu za novog predsednika Egipta. Ceremoniju je obeležilo slabo prisustvo zapadnih saveznika, zabrinutih zbog gušenja opozicije posle svrgavanja islamističkog lidera Muhameda Mursija prošle godine.

El Sisi je ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima prošlog meseca sa osvojenih 97 odsto glasova, prenosi Tanjug.

Izborima su prethodile tri godine nemira koji su počeli sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbijanjem narodne pobune u kojoj je s vlasti svrgnut bivši komandant vazduhoplovstva Hosni Mubarak.

El Sisi se pred sudijama Ustavnog suda zakleo da će štititi egipatski republikanski sistem, jedinstvo zakona i interese naroda, javlja Rojters.

Zapadne zemlje, koje su čestitale El Sisiju na pobedi, istovremeno ističući značaj poštovanja ljudskih prava, na inauguraciju su poslale samo niže zvaničnike ili ambasadore.

One su se nadale da će svrgavanjem Mubaraka 2011. početi nova era demokratije, ali politička tranzicija u Egiptu ne ide glatko.

Mursi, koji je opstao na vlasti godinu dana, optuživan je za uzurpiranje vlasti, nametanje stavova svog pokreta Muslimanska braća o islamu i lošu ekonomsku politiku, što on negira.

Nakon što ga je El Sisi smenio i postao de fakto lider Egipta, snage bezbednosti su krenule u jednu od najoštrijih kampanja protiv Muslimanske braće za 86 godina koliko postoje. U toku te kampanje stotine ljudi su poginule u uličnim protestima, a hiljade su uhapšene.

Sekularni aktivisti su završili u zatvoru, čak i oni koji su podržavali Mursijev odlazak zato što su prekršili novi zakon kojim se znatno ograničava pravo na demonstriranje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

El-Sisi položio zakletvu

Izvor: B92, 08.Jun.2014

Kairo -- Bivši načelnik generalštaba egipatske armije Abdel Fatah el-Sisi položio je danas zakletvu za novog predsednika Egipta...Ceremoniju je obeležilo slabo prisustvo zapadnih saveznika zabrinutih zbog gušenja opozicije posle svrgavanja islamističkog lidera Muhameda Morsija prošle godine...Sisi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.