Ekstremisti iskalili bes na prodavnicama kebaba

Izvor: Danas, 13.Jan.2016, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti iskalili bes na prodavnicama kebaba

Lajpcig - Polomljeni prozori, uništene prodavnice donera, zapaljeni kontejneri za đubre i automobili, deo kuće u plamenu: to su slike jučerašnjeg jutra u Konevicu, delu grada Lajpciga, piše Cajt. Oko dve stotine maskiranih desničarskih huligana napravilo je nerede u ponedeljak uveče. Policija je uhapsila 211 ekstremista. Pokrenute su istrage zbog ozbiljnog narušavanja reda i mira, a policija je utvrdila ukupno 57 slučajeva kršenja zakona, od kojih se neki odnose na posedovanje oružja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << eksploziva i narkotika.

Policija tvrdi da razlog za okupljanje u Lajpcigu nisu bili događaji u novogodišnjoj noći u Kelnu kada su, kako se ispostavilo, ljudi imigrantskog porekla nasrtali na žene i pljačkali ih. Međutim, prema izveštajima, demonstranti su ispoljavali bes zbog "politike otvorenih vrata" prema izbeglicama kancelarke Angele Merkel. A aktivistkinja Pegide iz Drezdena Tatjana Festerling poručila je da je "Keln promenio sve u Nemačkoj, u Evropi".

Ona je nasilje u Kelnu okarakterisala kao "teroristički napad na nemačke žene, bele, plave žene". "Muslimanska banda je Nemačkoj objavila rat, a 'seks džihad' u Kelnu ne može se posmatrati kao izolovan slučaj", rekla je Tatjana Festerling. Bahman, koji je prošle godine, navodno lažno, optužen za imitiranje Adolfa Hitlera, uz karakteristične brkove i frizuru, govorio je vrlo kratko, ismejavši gradonačelnicu Kelna koja je sugrađanke posavetovala da se prilikom razgovora sa imigrantima drže na određenoj fizičkoj distanci.

Levičari, čije je Konevic inače uporište, zapalili su autobus desničara. Policija nije saopštila da li je neko od levičara uhapšen. Cajt piše da su obe grupe bile agresivne i da su desničari napali jednog novinara.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.