Ekspresan odgovor Kremlja

Izvor: B92, 01.Okt.2020, 13:01

Ekspresan odgovor Kremlja

Moskva -- Svega nekoliko sati otkako su sve svetske agencije prenele delić intervjua koji je Aleksej Navaljni dao za nemački Špigl, stigao je odgovor Kremlja.

Vodeći ruski opozicionar i najžešći kritičar Kremlja izjavio je u intervjuu da nema drugi stav nego da iza pokušaja njegovog trovanja stoji ruski predsednik Vladimir Putin.

Iz Kremlja je odmah stigla kontraoptužba. "Zapadne obaveštajne agencije, a posebno agenti iz američke Cije rade s ruskim opozicionim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << liderom Aleksejem Navaljnim", rekao je Putinov portparol.

"Nije reč o tome da pacijent (Navaljni) radi za zapadne obaveštajne službe, već o tome da te službe rade s njim", objasnio je Dimitrij Peskov.

"Mogu čak da budem i precizniji, ovih dana specijalisti američke Centralne obaveštajne agencije rade sa njim", dodao je Peskov.

Nešto ranije danas javio se u predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume koji je optužio Navaljnog da radi za zapadne tajne službe i rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne stoji iza njegovog trovanja, već da mu je "spasao" život.

"Navaljni je bestidnik i nitkov. Putin mu je spasao život... sasvim je očigledno da Navaljni sarađuje sa specijalnim službama i vlastima zapadnih zemalja. On radi u njihovom interesu", naveo je u saopštenju predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Podsetimo, Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru i odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gde je pao u komu. Ruski lekari kazali su da sumnjaju na metabolički poremećaj, a odbili su svaku mogućnost da je Navaljni možda otrovan.

To je zvanična verzija, a ona nezvanična, koja se pojavljivala po medijima i društvenim mrežama, glasi da su ruski lekari odugovlačili sa dozvolom za prebacivanje Navaljnog u nemačku bolnicu Šarite kako bi se iz njegove krvi izgubili tragovi otrova.

Rojters je imao razgovor s bolničarima koji su se u Omsku prvi sreli sa Navaljnim i koji su izneli zabrinjavajuće podatke o tome kako je i ko prikrivao suštinu - nivo šećera u krvi Navaljnog.

Kada je prebačen u Nemačku, tamošnji lekari su saopštili da imaju dokaz da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom.

Moskva apsolutno sve negira, bez obzira na to što se na Rusiju vrši pritisak da istraži i obelodani uzrok pada u komu najžešćeg kritičara Kremlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.