Eksplozivna emocija

Izvor: Politika, 18.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozivna emocija

Kad je članica ekipe "čeličnog duha" nasrnula na suparnicu, šta li se tek može očekivati u drugim konkurentskim odnosima

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, februara – S kupljenim pelenama, dama izlazi iz vašingtonske samousluge, a komšinica je zaustavlja ljubopitljivim obraćanjem: "Jeste li to pazarili za unuče?" Dama odrečno odmahnu glavom i razveza: "Ovo je nabavka za mene, jer nameravam da jurcam širom Amerike za ljubavlju svog života, pa ću navući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pelene da ne bih odlaskom u toalet rizikovala da mi umakne"...

Tom šalom im je počela poduža "žvaka" o postupku astronautkinje Lise Novak (43), događaju koji, ne samo njih dve, nego i celu naciju već poduže drži u stanju "zgranutosti". Dotična je, da podsetimo, iz pomenutih razloga koristila pelene u besomučnoj vožnji automobilom, dugoj oko 1.500 kilometara, i kad je na Floridi pristigla svoju mlađu suparnicu – za naklonost kapetana svemirskog broda – nasrnula je na nju i doživela da bude uhapšena pod sumnjom da je pokušala otmicu i ubistvo.

Moć ljubomore

Zar je ljubomora toliko moćna da jednog modernog idola sroza na nivo tragikomičnog delikventa, pitaju se građani. Kad "čelični duhovi", za kakve važe nizom testova provereni "zvezdani letači", mogu tako da "puknu", šta li se tek može očekivati u konkurentskim odnosima manje stabilnih duša, pomisao je koja dodatno uzdrmava biće nacije.

Stručnjaci se ne trude da im pruže utešne odgovore. Sugerišu da je masovni strah od individualne eksplozije emocija opravdan. I pride – smatraju da je do masovne zainteresovanosti za "slučaj kosmonautkinje" došlo jer je "mnogima padalo na pamet da izvedu nešto slično". "Ljubomora je verovatno najdestruktivnija emocija u ljudskom mozgu", objašnjava Dejvid Bas, profesor psihologije na Univerzitetu Teksasa, savezne države iz koje je i nesrećna Lisa Novak, kosmonautkinja i majka tri deteta u braku koji se raspada. Ljubomora je, upozorava, bila glavni uzročnik ubistava u brakovima širom sveta prošlog stoleća.

Ali, on je i autor knjige "Opasna strast: zašto je ljubomora neophodna kao ljubav i seks". Uz sve muke koje donosi pa i zla koja čini, ljubomora ima i pozitivna dejstva zbog kojih ne vredi izmišljati sredstva za njeno uklanjanje. Kad je umerena, dodaje, ona je znak dubine ljubavi, a kad je nema izaziva sumnju u iskrenost intimne veze, što može biti isto tako kobno, bar po međusobni odnos.

Ipak, rizičnija izgleda konkurentnost nego ravnodušnost. Istraživanjem 5.000 ljudi u šest kultura on je, kaže, ustanovio da su 84 odsto žena i 91 procenat muškaraca "bar jednom zamislili da ubijaju seksualnog suparnika i to, u većini slučajeva, tako što ga izlažu jezivim mukama". Srećom, to su uglavnom ostale samo fantazije, dodaje autor.

Ujedno je, po njegovim ispitivanjima, 87 odsto muškaraca i 88 procenata žena u SAD verovalo da su bili žrtve "kradljivaca ljubavi". Bas takođe iznosi zanimljiv podatak – iz njegove studije uzoraka u SAD, Holandiji i Južnoj Koreji – da su muškarci najviše ljubomorni na rivala koji ima viši društveni status ili više novca, dok ženama mahom ljubomoru raspaljuju fizički atraktivne ili mlađe suparnice.

Po ovakvim nalazima, astronautkinja Novak nije veliki izuzetak. Od totalnih ovozemaljaca najviše se razlikuje po tome što je u jurnjavu za konkurentkinjom krenula naoružana revolverom, zaslepljujućim sprejom, šipkom i – pelenama.

Ovaj poslednji detalj njenog arsenala izazvao je najviše čuđenja. Gde se seti pelena? Zar nije mogla da ode u toalet kad se zastajala da uzme gorivo za kola?

Ispostavilo se, međutim, da odrasle osobe češće nose pelene nego što se misli i uglavnom povezuje s potrebama onemoćalih osoba. Svaki kosmonaut, rekli su "Los Anđeles tajmsu" nadležni u Nacionalnoj agenciji za svemirska istraživanja (NASA), ponese sa sobom u kosmos po tri takve presvlake – za dugotrajne faze lansiranja i povratka, kao i jednu rezervnu ukoliko operacija povratka mora da se ponovi.

Višenamenske pelene

I vojsku snabdevamo pelenama, kaže Marija Erni, šef marketinga kompanije iz Ohaja. One su, rekla je "Čarlston dejli mejlu", naročito potrebne posadama koje moraju dugo da borave u – tenkovima.

Među kupcima su, dodaje, i učesnici u takmičenjima ispijanja pića. Još neobičnije klijente ima Barč Gustafson. U njegovoj firmi iz Minesote pelene dobavljaju, priča, i "odrasli koji žele da opet budu bebe".

Lokalni satiričar sluti da bi pelene uskoro mogli da navuku i pojedini pripadnici državnih službi. Najpre – kongresmeni koji ostvare pretnju da će izglasavanje nekog propisa sprečiti beskonačnom govorancijom, ne napuštajući mikrofon ni za trenutak. Pa tragači za glavnim državnim neprijateljima koji godinama izmiču, možda baš zato što potraga mora da zastane – u nedostatku pelena...

Ovako ili onako, tek "slučaj astronautkinje" prerasta u vanredno društveno merilo. U skladu sa sistemom dramatizacije, po kome je skandal opšte, pritajeno, svojstvo – s pojedinačnim, javnim, izvršiocima.

Momčilo Pantelić

[objavljeno: 18.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.