Eksplozija u Glazgovu, hapšenja širom Britanije

Izvor: Politika, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u Glazgovu, hapšenja širom Britanije

Petorica uhapšenih u vezi sa Al Kaidom. – Posle terorističkih napada stepen pripravnosti u zemlji podignut na najviši nivo

Prema izveštajima agencija
Glazgov, London – Škotska policija uhapsila je i petu osobu i pretresla nekoliko kuća u akciji koja je u vezi sa subotnjim terorističkim napadom na aerodromu u Glazgovu i pokušajima napada u Londonu. Četvorica ljudi već se nalaze u pritvoru, dok je peti muškarac u bolnici pod specijalnom policijskom zaštitom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dok su pokušavali da napuste zapaljeno vozilo, dvojica muškaraca u Glazgovu su uhapšena. U subotu je saopšteno da je jedan od njih kod sebe imao "sumnjivu napravu" i da je zadobio opekotine prilikom eksplozije i udara džipa u glavni terminal aerodroma u Glazgovu.

U zajedničkoj akciji policije Londona, Birmingema i Skotland jarda dvojica osumnjičenih uhapšeni su u nedelju rano ujutro na glavnom autoputu u Češiru, na severu Engleske. Još jedna osoba uhapšena je tokom noći u Liverpulu, saopštila je policija tog grada.

Policija je saopštila da su tri pokušaja napada u jasnoj vezi i, po svemu sudeći, delo islamskih ekstremista.

U području na oko 12 kilometara od centra Glazgova, odnosno kilometar i po od aerodroma, policija je sprovela pretres kuća. Akcija pretresa sprovedena je i u Haustonu, gradiću pored Glazgova.

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je za televiziju da Britanci moraju da shvate da će se još dugo suočavati sa terorističkim pretnjama. "Jasno je, uopšteno govoreći, da se suočavamo s ljudima koji su povezani sa Al Kaidom", izjavio je novi britanski premijer.

Premijer Braun rekao je da policijska istraga o tri pokušaja bombaških napada u Britaniji tokom poslednja tri dana izuzetno dobro napreduje i poručio teroristima da ne mogu da zastrašuju Britaniju.

Stepen pripravnosti u zemlji podignut je na najviši nivo, što znači da postoji velika opasnost od novog sličnog napada. Pojačano je obezbeđenje na aerodromima, železničkim stanicama, oko važnih zgrada i drugih javnih mesta.

Džon Stivens, jedan od najviših savetnika za bezbednost premijera Brauna, kaže da korišćenje automobila bombi u tri pokušaja napada na britanskoj teritoriji ukazuje na eskalaciju rata koji islamski teroristi vode protiv Britanije.

On je dodao da najnoviji napadi dokazuju da je u Britaniji sve bolje organizovana Al Kaida, koja primenjuje svoju taktiku iz Iraka i sa Balija.

Lord Stivens iznosi pretpostavku da su operativci Al Kaide, koji su možda rođeni u Britaniji, došli u Britaniju iz Iraka i Avganistana da bi obučili i preneli vođstvo na ovdašnje ekstremne grupe.

U subotu se ponovo, posle sastanka u petak, sastao komitet za vanredne situacije britanske vlade, poznat kao "Kobra".

I na američkim aerodromima je pojačano obezbeđenje, mada predstavnik Bele kuće kaže da ništa ne ukazuje na konkretne pretnje po bezbednost zemlje. Australijska vlada izdala je juče upozorenje svojim građanima koji putuju u Veliku Britaniju u kome ih savetuje da to čine "uz veliku dozu opreza".

Reč je o trećem stepenu upozorenja, na skali od pet, koji je za nijansu slabiji od preporuke putnicima da razmotre odlazak u neku državu. Time se Velika Britanija našla rame uz rame sa državama poput Irana, Indije, Gvatemale, Jordana i Kuvajta, kada je reč o potencijalnoj pretnji po posetioce iz Australije.

S. St.

[objavljeno: 02.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.