Eksplozija u Briselu, konfuzne informacije o uzroku

Izvor: RTS, 29.Avg.2016, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u Briselu, konfuzne informacije o uzroku

U zgradi Instituta za kriminologiju u Briselu došlo je do eksplozije, ali su informacije o uzroku oprečne. Nema povređenih. Uhapšeno pet osoba koje su na saslušanju.
Javno tužilaštvo u Briselu je saopštilo da rano jutros nije izvršen teroristički napad u tom gradu, već da je verovatno reč o napadu čiji je cilj bio da se izazivanjem požara unište dokazi vezani za kriminalne slučajeve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Verovatno se ne radi o terorizmu. To je kriminalno delo. Ne mogu potvrditi da je postojala bomba", rekla je portparol tužilaštva Ine Van Vimerš.
Istražitelji tvrde da je požar podmetnut u laboratoriji koja se koristi za analizu uzoraka DNK pronađenih na mestu zločina.
Pet osoba je uhapšeno u okolini instituta odmah posle incidenta, dodalo je tužilaštvo navodeći da je njihovo ispitivanje u toku. 
Zvanični uzrok eksplozije, međutim, još nije utvrđen. Portparol Protivpožarne zaštite, Pjer Mejs, navodi da uzrok najverovatnije nije slučajnost.
"Eksplozija je bila izuzetno jaka, porazbijani su prozori u prečniku od više desetina metara", izjavio je Mejs.
Prema ranijim izveštajima, jedan ili više napadača su automobilom probili ogradu oko tri sata ujutru i potom detonirali bombu nedaleko od laboratorija, što je izazvalo požar.
Belgijski mediji prenose da je uzrok eksplozije "automobil koji je udario u zgradu".
Institut za kriminologiju je deo belgijskog pravosudnog sistema, a zadatak mu je da izvodi naučne analize vezane za krivične predmete i proučava sisteme funkcioniusanja zatvorskih sistema.
Belgija je podigla stepen pripravnosti nakon terorističkih napada na aerodrom, potom i metro stanicu u Briselu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.