Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirano 400 žrtava u Kabulu

Kabul -- Gotovo 400 tela ubijenih za vreme komunističkog režima u Avganistanu ekshumirano je.

Oni su izvađeni iz jame na severoistoku te zemlje, saznaje se od zvaničnika provincije Badahšan. "Do sada smo pronašli oko 380 ljudi. Oni su ubijeni za vreme komunističkog režima", rekao je agenciji Frans pres Šams-ul Rahman, zamenik guvernera avganistanske provincije koja se nalazi uz Tadžikistan.

On je dodao da su seljaci nedavno pronašli tu jamu koja se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pustinjskom delu provincije, i da su žrtve uglavnom civili koje su ubili komunisti.

Avganistanski parlament je ove godine usvojio zakon o amnestiji ratnih zločina počinjenih u poslednjih 30 godina.

Sovjetske snage su 1979. godine okupirale Avganistan, uz podršku tamošnjih komunističkih vođa koji su godinu dana ranije krvavim državnim udarom došli na vlast.

Sukobljena s gerilom koja je imala podršku SAD, Crvena armija se 10 godina kasnije povukla iz Avganistana, dok je komunistički režim opstao do 1992. godine kada su na vlast došli mudžahedini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.