Ekshumirana tela rumunskog bračnog para Nikolaja i Elene Čaušesku

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirana tela rumunskog bračnog para Nikolaja i Elene Čaušesku

Specijalni medicinski tim juče je ekshumirao posmrtne ostatke bračnog para Čaušesku, Nikolaja i Elene, koji su bili na čelu komunističkog režima u Rumuniji, a streljani su 1989, tokom demokratske revolucije. Tela rumunskog diktatorskog para izvađena su iz groba da bi bili uzeti uzorci DNK i da bi se utvrdilo da li se zaista radi o bračnom paru Čaušesku.Naime, Čaušesku je posle četvrt veka na vlasti u Rumuniji svrgnut tokom nemira 1989. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << godine. Njemu i supruzi suđeno je dva sata, a nakon toga su streljani u Trgovištu. Budući da su krišom sahranjeni, porodica Čaušesku nije bila sigurna da se u grobu nalaze njihova tela.
Zahtev za ekshumaciju podneli su sin Valentin Čaušesku i zet Mirčea Opran, muž pokojne ćerke Zoje. Oni su 2009. godine, prema važećem zakonu u Rumuniji, postali vlasnici grobnog mesta para Čaušesku i želeli su da utvrde da li su tu pokopani zaista njihovi ostaci jer sumnjaju da su Nikolaj i Elena sahranjeni u obeleženom grobu. Njih dvojica su još tada sudskim putem zatražili od ministarstva za nacionalnu odbranu da utvrdi da li su u grobu ostaci Čaušeskuovih, a pošto im nije odgovoreno, daljim sudskim postupkom izdejstvovali su da institut za sudsku medicinu, ipak, izvede ekshumaciju i analizu posmrtnih ostataka.
Mirčea Opran je privatnoj TV stanici Realitatea izjavio da porodica ne veruje da su u tom grobu ostaci para Čaušesku i da očekuje rezultate analiza. On je dodao da ne zna šta će se dogoditi ukoliko se ispostavi da u grobu nisu Čaušeskovi.
- Verovatno ćemo tužiti državu Rumuniju - naveo je Opran.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.