Ekološki specijalci: puževi i rakovi

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološki specijalci: puževi i rakovi

11.02.2011. -

Vodokanal Sakt-Peterburga nedavno je primio na posao šest gigantskih afričkih puževa. Uz pomoć njih kontroliše se stanje vazduha na prečisnoj stanici. To nisu prvi predstavnici faune koji rade u preduzeću. Kvalitet vode u Nevi već 5 godina proveravaju specijalno obučeni rečni rakovi.

Biomonitoring pomoću puževa jedinstvena je zazrada naučnika Sankt-Peterburškog naučnog centra ekološke bezbednosti RAN. U obaveze mekušaca Ahatina ulazi praćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << stanja vazduha u regionu fabrike za spaljivanje taloga otpadnih voda prečisnih objekata. Metod je zasnovan na merenju stanja srčanog ritma puževa, koji udišu vazduh sa primesom dima. Pri čemu to se čini vrlo delikatno, govori autor ideje, doktor tehničkih nauka Sergej Holodkevič.

Tačnije neprimetno životinju, zahvaljujući minijaturnom predajniku od optičkog vlakna, koji se pričvršćuje iznad pancira, bez ikakve povrede. Upravo zato možemo da dobijamo verodostojnu informaciju o funkcionalnom stanju životinje. Odabrali smo puževe. Kao prvo, oni žive duže, kao drugo dišu plućima, kao treće poseduju praktično sve organe koje ima i čovek. I uz pomoć njim možemo da kontrolišemo vazduh anitarno-zaštićene zone oko preduzeća koje izbacuje u atmosferu dimne gasove.

Za ahatine su napravljeni posebni radni uslovi: to je stalna vlažnost i temperatura vazduha, fiksirani režim rada i odmora, ručak po rasporedu. Kao zabava – kopta koja je okreće i po kojoj puževi mogu da se šetaju i ublažavaju proizvodni stres.

Tačnije zaštitnici životinja mogu da odahnu. To je važno ako se uzme u obzir da je držanje afričkih ahatina u kućnim terarijumima sada u modi. U Sankt-Peterburgu i Moskvi čak postoje klubovi ljubitelja ovih gigantskim raznobojnih mekušaca.

Između ostalog, u Rusiji postoje i puževi kosmonauti koji su već boravili na MKS. Istina, njihov izgled mnogo je skromniji. Za let u orbitu odabrani su prosti vinogradski puževi. Oni su uspešno učestvovali u specijalnim naučnim istraživanjima.

U međuvremenu rukovodstvo sankt-peterburškog vodokanala rešilo je da ti puta uveća broj zaposlenik saradnika svog ekološkog specijalnog odreda. To su rečni rakovi, koji već od 2005. prate kvalitet vode u Nevi na svim gradskim akumulacijama. Rakovi najbolje reaguju na zagađenje vode. Ako u nju dospevaju toksične materije, oni dobijaju ubrzan rad srca. Na pancirimaovih rođenih ekologa postavljeni su predajnici koji prate srčani ritam. Ako srca životinja počinju da udaraju brže, dispečeri dobijaju signal za uzbunu.

Sama ideja saradnje ljudi sa malim braćom vrlo je privlačna. Ona svedoči o tome da biološka harmonija na našoj planeti može da postane realnost.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.