Eko Tamiš - novi srpsko-rumunski turistički proizvod

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2018, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eko Tamiš - novi srpsko-rumunski turistički proizvod

Zajednički projekat Srbije i Rumunije "Eko Tamiš - novi turistički proizvod" započet je sredinom prošle godine sa osnovnim ciljem da se kroz promociju turizma razvijaju ekonomski potencijali priobalja duž celog toka reke Tamiš od 350 kilometara.

Za tu namenu odobrena su sredstva iz fondova Evropske unije u iznosu od blizu milion evra. U posao su uključeni Pokret gorana i centar volontera Pančevo, Privredne komore Srbije i Južnobanatskog okruga i dve asocijacije iz Rumunije: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mitonija i asocijacija za promociju turizma. Projekat se završava decembra ove godine.

Osim prelepih predela duž obale Tamiša ono što čini bogatstvo te reke je bogata flora i fauna. Stručnjaci kažu da na srednjem Potamišju živi više od 150 ptičjih vrsta, i to bi mogla biti prava atrakcija za svetske posmatrače ptica. Interesantan je za lovce, ribolovce, rekreativce ali nedovoljno iskorišćen. Na tome se sada intenzivno radi u okviru zajedničkog projekta Srbije i Rumunije. Promovišu se turistički potencijali, konkretne lokacije , i na koji način bi one mogle da se iskoriste.

"Aktivnost našeg dela projekta jeste postavljanje mobilijara duz reke Tamiš, a on se ogleda u postavljanju raznih tabli za usmeravanje, putokaza, klupa, osmatračnica za ptice, osvežavanje mesta za pecanje", kaže ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo

Potencijali Tamiša malo su iskorišćeni sa obe strane. Rumunski partneri imaju iste aktivnosti .

"Uradili smo dosta do sada . Projekat smo promovisali i na sajmu turizma u Rumuniji i tada je bilo dosta pitanja i velikog interesovanja. Želimo da Tamiš bude reka koja povezuje ljude i to ne samo iz Srbije i Rumunije. Već da to bude nešto po čemu će naš region biti poznat u Evropi. Tamiš može biti interesantan za turiste, mi radimo na tome ali za to je potrebno vreme", kaže Delioara Barbu, direktorka Asocijacije za razvoj turizma županije Timiš-iz Temišvara.

Do sada su organizovane i obuke turističkih radnika i predstavnika lokalnih samouprava u mestima kroz koje protiče Tamiš. Uključuje se i lokalno stanovništvo .

"Ovde je prisutan i Socio-ekonomski razvoj turizma, jer uključujemo domaće firme, restorane, seoska domaćinstva, turističke organizacije naravno uz lokalne samouprave . Pored svesti o eko turizmu postoji i taj novčani interes ljudi da pružaju uslugu i da učestvuju u svemu tome", oobjašnjava Marko Ćulibrk, direktor Regionalne privredne komore Južno-banatskog okruga.

Tokom leta biće organizovane tamiške regate i nekoliko promotivnih vožnji duž celog toka. A urađen je i elektronski vodič sa mestima koja bi trebalo obići duž te reke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.