Egipćanin se u znak protesta zapalio ispred zgrade parlamenta u Kairu

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipćanin se u znak protesta zapalio ispred zgrade parlamenta u Kairu

Jedan stanovnik Egipta juče se iz protesta zapalio ispred parlamenta u Kairu. Reč je o Abduu Abdel-Hamidu, vlasniku malog restorana iz mesta Kvantara, blizu Sueckog kanala, istočno od Kaira. Prema ocenama medija, taj gest podseća na protest mladog nezaposlenog Tunišanina, koji se zapalio pre mesec dana, što je bio okidač za narodni ustanak u Tunisu.Nezadovoljni čovek se najpre polio benzinom, a potom se zapalio. Policajci koji su čuvali zgradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << egipatskog parlamenta ugasili su živu buktinju pomoću aparata za gašenje požara. Odmah je došla i Hitna pomoć i nesrećnog čoveka prevezla u bolnicu sa opekotinama, uglavnom na licu.
Prema navodima egipatskih medija, Abdel-Hamid je protestovao zbog vladine politike prema kojoj se vlasnicima restorana ne dozvoljava da kupuju jeftini, subvencionisani hleb i potom ga preprodaju posetiocima. Subvencionisani hleb se prodaje za otprilike jedan američki dolar po vekni, ali ta cena je za vlasnike restorana pet puta veća.
Inače, u Tunisu je Mohamed Buazizi (26) sa univerzitetskom diplomom zapalio samog sebe nakon što mu je policija oduzela voće i povrće koje je prodavao bez dozvole. Kasnije je podlegao povredama u bolnici kraj grada Tunisa. Njegov očajnički postupak digao je na noge nezaposlenu omladinu u celoj zemlji, što je dovelo do masovnih protesta i na kraju obaranja režima predsednika Zina el Abdina Ben Alija.
Slično samozapaljenje je u susednom Alžiru pre tri dana izveo jedan 37-godišnjak, koji je potom preminuo u bolnici.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.