Izvor: Blic, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski listovi stupili u jednodnevni štrajk

Izdanja najmanje 20 egipatskih nezavisnih i opozicionih listova nisu se danas našla u prodaji, zbog protesta izdavača protiv gušenja slobode štampe.

Izdavači opozicionih i nezavisnih listova, kao i lideri opozicije, pozvali su na jednodnevni štrajk, pošto je egipatski sud prošlog meseca izrekao kazne zatvora u trajanju od godinu dana urednicima četiiri tabloida, zbog kleveta na račun predsednika Hosnija Mubaraka i njegove vladajuće partije.

Jedan od izdavača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osuđen je u izdvojenom slučaju zbog širenja glasina o lošem zdravstvenom stanju predsednika, a uredniku još jednog opozicionog lista i dvojici novinara nedavno su izrečene kazne od dve godine zatvora zbog navodnog objavljivanja netačnih informacija o egipatskom pravosuđu, prenela je agencija AP. Ovi događaji izazvali su kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i vlade SAD, glavnog Mubarakovog saveznika.

U znak podrške osuđenim novinarima, današnja izdanja nije imalo ni nekoliko nezavisnih veb sajtova, među kojima i sajt Muslimanskog bratstva. Provladina štampa kritikovala je štrajk opozicionih izdavača, jer se danas u Egiptu obeležava godišnjica rata s Izraelom 1973, kao i zbog muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.