Izvor: Glas javnosti, 11.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat ne prihvatastrane vojnike

Egipat je juče odbacio mogućnost raspoređivanja stranih vojnika na egipatskoj strani granice sa Gazom u okviru mogućeg sporazuma o prekidu vatre između Izraela i islamističkog pokreta Hamas.

„Niko ne govori o međunarodnim vojnicima (u Egiptu). Mi govorimo o dogovorima i merama. Neće biti nikakvih međunarodnih vojnika na egipatskoj strani (granice)“, izjavio je na konferenciji za novinare šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Gejt, preneo je Rojters.

Palestinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predsednik Mahmud Abas, koji se nalazi u poseti Egiptu, podržao je poziciju egipatskih vlasti, ističući da međunarodne snage ne treba da budu raspoređene čak ni na granici.

Visoki zvaničnik Hamasa Mohamed Nazal ponovio je stav tog islamističkog pokreta, koji se protivi prisustvu međunarodnih posmatrača u pojasu Gaze.

„Ne možemo da prihvatimo međunarodne snage u pojasu Gaze, jer bi prisustvo međunarodnih snaga bilo radi zaštite Izraelaca, a ne zaštite palestinskog naroda“, rekao je Nazal za TV stanicu Al Džazira.

Glavni zahtev Izraela je da se Hamas spreči da dobija oružje koje se krijumčari tunelima ispod 15 kilometara duge granice između Egipta i Gaze.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer, koji se takođe nalazi u poseti Egiptu, izjavio je juče da će Nemačka poslati tim stručnjaka u Egipat kako bi procenili na koji način egipatske vlasti mogu da poboljšaju sprečavanje krijumčarenja oružja u pojas Gaze.

STO HILJADA DEMONSTRANATA U PARIZU

Oko 100.000 osoba izašlo je juče na demonstracije u centru Pariza, u znak podrške Palestincima u Gazi i protiv izraelske ofanzive. Uz brojne palestinske zastave i transparente „Izrael ubica“ i „Zaustavite masakr“, kolona se posle podne okupila na Trgu Republike. Demonstrante su skandirali „Svi smo mi Palestinci, svi smo mi deca Gaze“.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egipat neće strane vojnike na granici

Izvor: Večernje novosti, 10.Jan.2009, 19:37

Egipat je u subotu odbacio mogućnost raspoređivanja stranih vojnika na egipatskoj strani granice sa Gazom u okviru mogućeg sporazuma o prekidu vatre između Izraela i islamističkog pokreta Hamas

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.