Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Žrtva ptičijeg gripa

Kairo -- Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo da je jedna devojka umrla od virusa ptičijeg gripa i da je ona 39. žrtva te bolesti.

U saopštenju ministarstva navodi se da je Ola Junis, koja je živela u selu Beni Harun, u provinciji Beni Suef, južno od Kaira došla u bolnicu 21. decembra sa visokom temperaturom i problemima sa disanjem, javila je egipatska državna agencija MENA. Njoj je juče dijagnostikovan ptičiji grip i ona je isti dan umrla, prenela je agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U ministarstvu smatraju da je Junis bila u kontaktu sa pticama inficiranim ptičijim gripom.

Zdravstveni radnici pregledaju njene srodnike kako bi ustanovili da li kod njih ima tragova istog virusa.

Virus H5N1 koji izaziva ptičiji grip, pritaji se tokom leta, pa su se egipatski zvaničnici nadali da se, dve godine posle izbijanja, slučajevi ptičjeg gripa neće ponovo javiti ove zime.

U Egiptu je, od virusa ptičijeg gripa umrlo 39 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva van Azije, najverovatnije zbog velike gustine naseljenosti u poljoprivrednim oblastima te severnoafričke zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.