Ebola hara Ugandom

Izvor: Blic, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola hara Ugandom



Ugandu je zahvatio strah da bi epidemija ebole mogla da eksplodira dok virus ove smrtonosne bolesti mutira u varijantu koja ubija sporije i potencijalno je još smrtonosnija. Predsednik te zemlje zatražio je od građana da prestanu da se rukuju, poslanici u parlamentu su apelovali da se javni skupovi obustave, prodavci na pijacama nose rukavice, a sveštenici rimokatoličke crkve vino i hostiju ne dele više rukom.


Uganda je u strahu od nove varijante jedne od najsmrtonosnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bolesti koje postoje u savremenom svetu. Hemoragična groznica ebola, koja se prenosi dodirom, ubija između 50 i 90 posto obolelih. Za sada je umrlo 32, a virusom je zaraženo 120 ljudi - u zemlji u kojoj malarija svakodnevno odnese 300 žrtava - ali ono što izaziva paniku jeste zastrašujuća priroda ove bolesti.

Nakon perioda inkubacije, koji traje do 21 dan, kod pacijenata obolelih od ebole javljaju se užasni simptomi: visoka temperatura, glavobolja i bolovi u zglobovima, povraćanje, a u nekim slučajevima i krvarenje iz usta, nosa, očiju i ušiju. U većini slučajeva smrt donosi otkazivanje većeg broja organa istovremeno, unutrašnje krvarenje ili šok.

Bolest se prvi put pojavila 1976. u Zairu i Sudanu istovremeno, verovalo se da možda potiče od majmuna, odnosno da je na ljude eventualno prešla upotrebom majmunskog mesa u ishrani, ali naučnici i dalje nisu u stanju da kažu ma šta pouzdano.

Prisutna je bojazan da bi nova varijanta virusa mogla da odnese više žrtava od prethodne, jer ubija sporije, što znači da ima više vremena da se proširi. Vakcina i lek za ovu bolest ne postoje, a ebola se širi brzo i teško joj je ući u trag. Ako se samo jedna zaražena osoba ukrca u avion, moglo bi doći i do globalne epidemije.

U Američkom centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Atlanti prošlog meseca je potvrđeno da je virus od kog su tri meseca ranije počeli da umiru seljani, u zapadnoj Ugandi, zaista ebola. Ugandskoj štampi i javnosti je ovako kasno saopštavanje ove vesti sumnjivo, i one optužuju ministre svoje vlade da su činjenicu skrivali od javnosti do završetka samita Komonvelta u Kampali, kome je prisustvovala i britanska kraljica. Naročito su pogođeni medicinski radnici, koji često rade bez ikakve zaštitne opreme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.