Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 18:06

Марко Чадеж: За потребе EXPO 2027 изградићемо град у Сурчину

Србија је изабрана за домаћина престижне изложбе Београд ЕXПО 2027, а своју кандидатуру је представила слоганом "Играј за човечанство – спорт и музика за све". Председник ПКС-а Марко Чадеж истиче да ће за потребе међународне изложбе бити изграђен читав град, као и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да компаније већ потврђују своје присуство у Београду.
Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж  каже да сви честитају Србији и да компаније из Антверпена, у којем Чадеж борави, најављују свој долазак.

"Чини ми се да смо показали кроз овај заједнички рад и кроз заиста играње срцем у целој кандидатури да не само да смо град и земља, да смо и регион, не регион проблема, већ и регион победника и регион успеха. То је оно што желимо да покажемо", рекао је Чадеж.
На питање има ли Београд времена да изгради све неопходне капацитете, Чадеж је рекао да пројекти постоје и да су добро урађени.
"Тај тим који је водио градски урбаниста Марко Стојчић, феноменално је радио, ту је био и тим страних архитеката који имају доста искуства из ранијих EXPO-изложби, тако да све иде онако како треба", рекао је Чадеж.
Најављује да ће бити изграђен цео један град у Сурчину.
"Кад само говоримо о инфраструктури, не заборавите, ми имамо у овом тренутку 170.000 запослених у овом сектору, у самом сектору изградње, грађевине, па сад замислите шта то за њих значи, колико ће бити само ту нових радних места", рекао је председник ПКС-а.
Стварна вредност ове манифестације долази тек касније, рекао је Чадеж наводећи да ће компаније које буду дошле овде отварати центре.
"Када неко дође са својим тимом из неке огромне компаније, посети Београд, види шта можемо, отвори овде центар за југоисточну Европу, отвори истраживачки центар и остане овде заувек, то се мери у милијардама и то се мери у неким стварима које тешко можете да калкулишете. Или када се наша компанија у току изложбе нађе са неком страном компанијом, договори нови посао, посао за неку од страних влада, држава које ће имати своје павиљоне. Дакле, то су ствари које сад не можете да укалкулишете, а једноставно су можда десет пута вредније од овога о чему говоримо", истакао је Чадеж.
Цело гостовање Марка Чадежа погледајте у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.