Izvor: Blic, 18.Avg.2016, 06:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPA SE PLAŠI BURKINIJA Zbog terorizma brane ženama da oblače šta žele

U strahu od terorizma na nekim letovalištima u Francuskoj zabranjeno je nošenje ženskog odevnog predmeta poznatog kao burkini, što je naišlo na osudu pojednih organizacija za borbu za ljudska prava.

Kan, Vilnev-Lube i Sisko na Korzici zabranili su muslimankama da na plaže dolaze u burkinijima - verzijama kupaćih kostima koji pokrivaju telo i kosu. Još tri letovališta u Francuskoj su najavila da će uvesti istu zabranu uz tvrdnju da nošenje burkinija predstavlja pretnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << javnom redu.

Nošenje burkinija, navodno, asocira na teroriste i u suprotnosti je s francuskim zakonom o sekularizmu.

Policija u Kanu intervenisala je u 10 slučajeva u kojima su muslimanke, uprkos zabrani, na plaži nosile burkini. Kako je saopšteno, policija ne može da natera žene da napuste plažu, ali ih kazni sa 38 evra. Ista osoba može biti kažnjena samo jednom dnevno.

Broj intevencija se odnosi na prethodne tri nedelja, od kada je zabrana stupila na snagu, saopštio je lokalni zvaničnik.

Francuska vlada je podržala zabranu.

Ministarka za prava žena Lorens Rozinol rekla je da zabrane burkinija na opštinskom nivou ne treba gledati u kontekstu terorizma, ali da podržava tu meru.

- Burkini nije isto što i kupaći kostim, to je verzija burke za plažu i ima istu logiku, a to je sakriti žensko telo kako bi ga što bolje kontrolisali - rekla je Rozinolova.

S druge strane, Italija je najavila da neće kažnjavati nošenje burkinija, ali planira oštrije regulative za imame i džamije, izjavio je italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano.

Pročitajte još

Alfano je izjavio italijanskom dnevniku "Korijere de la Sera" da smatra da su zabrane u Francuskoj kontraproduktivne zbog potencijalnih posledica koje mogu izazvati.

- Odgovornost Ministarstva unutrašnjih poslova je da garantuje bezbednost i donosi odluku o ozbiljnosti odgovora, koji mogu postati provokacije i time privući napade - naglasio je Alfano.

U strahu od terorizma, Evropa ide predaleko, pa i gazi po ljudskim pravima, smatraju muslimanske organizacije i aktivisti za ljudska prava.

Kako ukazuju aktivisti Francuske asocijacije za ljudska prava i pojedine muslimanske organizacije, ovakva zabrana krši prava pojedinca da se oblači u skladu s religijom koju praktikuje. Članovi ovih organizacija kažu da zabrana ukazuje na islamofobiju u Evropi i najavili su tužbu protiv gradonačelnika Kana Davida Lisnara.

- Nema osnova za Dekret o zabrani burkinija. To je politička poruka kroz koju se provlači islamofobija, rasizam i verska netolerancija- saopšteno je iz Francuske asocijacije za ljudska prava.

Gradonačelnik Kana nije želeo da govori o najavi tužbe već je rekao da je burkinije zabranio zato što su oni "simbol islamskog ekstremizma".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.