EU uvozi genetski modifikovanu soju!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uvozi genetski modifikovanu soju!

BRISEL - Evropska komisuja je donela odluku o odobrenju uvoza genetski modifikovane vrste soje, a tu odluku juče je donela Evropska komisija.

Zrna soje po imenu A25704-12, koje je razvila nemačka biotehnološka firma "Bajer kropsajens" sada mogu biti na evropskom tržištu kako bi u idućih deset godina bila upotrebljena za ljudsku ili životinjsku ishranu.

Evropska komisija je donela odluku nakon što ministri članica evropskog bloka nisu mogli da postignu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dogovor o toj temi.

U slučaju kada su ministri blokirani u donošenju odobrenja o nekom određenom genetski modifikovanom proizvodu, donošenje odluke prelazi na Evropsku komisiju. Genetski modifisani organizmi /GMO/ veoma su osetljiva tema u Evropi.

Prema anketi agencije "Evrobarometar" sprovedene 2006. godine, većina Evropljana izražava zabrinutost zbog ove tehnologije, a samo 27 odsto su za njenu upotrebu, dok su i sami ministri podeljeni o ovom pitanju.

Evropska komisija je u više navrata dala svoje odobrenje nakon konsultacija sa Evropskom administracijom za bezbednost hrane /EFSA/. U avgustu 2007. godine EFSA je saopštila da je soja A25704-12 bezbedna za uvoz.

Određene zemlje evropskog bloka i pokreti za zaštitu ekologije optužuju vlasti da su pristrasne kada je reč o biotehnološkoj industriji i tvrde da EFSA daje odobrenje GMO bez provođenja potrebnih pretraga.

Protivnici GMO ističu da EFSA zasniva svoju istragu na podacima koje joj daje sama GM industrija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU odobrila uvoz genetski modifikovane soje

Izvor: Poslovna žena, 10.Sep.2008, 04:37

BRISEL - Evropska komisija je donela odluku o odobrenju uvoza genetski modifikovane vrste soje, a tu odluku juče je donela Evropska komisija.Zrna soje po imenu A25704-12, koje je razvila nemačka biotehnološka firma "Bajer kropsajens" sada mogu biti na evropskom tržištu kako bi u idućih ..

Nastavak na Poslovna žena...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.