EU upozorila Veliku Britaniju da su promene neizbežne posle Bregzita

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2020, 21:34

EU upozorila Veliku Britaniju da su promene neizbežne posle Bregzita

Brisel je danas upozorio London da su "promene neizbežne" posle prelaznog perioda koji ističe krajem godine i dodao da planira usvajanje privremenih mera kako bi se sačuvala finansijska stabilnost sa Velikom Britanijom.

Ta najava dolazi posle nedelju dana pregovora u Londonu o budućim odnosima dve strane, a koji su ponovo završeni "sa velikim podelama", ocenio je večeras evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << (Mićel Barnier).

"Bez obzira na rezultat (pregovora), biće neizbežnih promena od 1. januara 2021. godine", kada se Velikoj Britaniji, koja je iz članstva u EU istupila 31. januara, završava prelazni period tokom kojeg nastavlja da primenjuje evropska pravila, naveo je Barnije na Tviteru.

O tim promenama piše u dokumentu na 35 strana koje je danas objavila Evropska komisija.

"Sloboda kretanja, dobara i usluga kako je predviđeno pravilima EU, neće se više primenjivati kad istekne prelazni period", navodi se u dokumentu i dodaje da će to uveliko uticati na prekogranične razmene dobara i usluga, kao i na kretanje građana.

Brisel je pozvao sve ljude, preduzeća i javne administracije da imaju u vidu takve neizbežne promene.

U dokumentu se dodaje da EU planira kratkoročno da usvoji određene mere u cilju izbegavanja eventualne finansijske nestabilnosti.

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, posle čega je usledio prelazni period do kraja godine. Do tada bi London i Brisel trebalo da postignu sporazum o budućim odnosima.

Dve strane treba da se dogovore između ostalog o pitanjima trgovine, bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brisel upozorio London da su promene neizbežne posle Bregzita

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jul.2020

Brisel je upozorio London da su "promene neizbežne" posle prelaznog perioda koji ističe krajem godine i dodao da planira usvajanje privremenih mera kako bi se sačuvala finansijska stabilnost sa Velikom Britanijom, preneo je AFP. Ta najava dolazi posle nedelju dana pregovora u Londonu o budućim odnosima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.