Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU o iranskom nuklearnom programu

Luksemburg, Teheran, Rijad -- Šefovi diplomatija EU sutra će na sastanku u Luksemburgu razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

Sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom razgovaraće i o odnosima sa Moskvom i problemima vezanim za trgovinu i energetska pitanja i međusobnim političkim razmimoilaženjima.Ministarski sastanak EU će prethoditi susretu sekretara iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alija Laridžanija i visokog predstavnika EU Havijera Solane, koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sredu razgovarati o nuklearnim aktivnostima Teherana.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da bi taj susret mogao da otvori put za pronalaženje rešenja u sporu koji postoji sa Zapadom, naglašavajući da Teheran neće obustaviti nuklearni program, prenele su agencije.

Laridžani i Solana su pre tri dana razgovarali telefonom, treći put otkad je Savet bezbednosti UN prošlog meseca uveo nove sankcije Iranu zbog odbijanja vlasti u Teheranu da obustave proces obogaćivanja uranijuma.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je ove nedelje da je Teheran stavio u pogon više od 1.300 akceleratora za obogaćivanje uranijuma. Ta operacija se, kako su prenele agencije, odvija u podzemnim postrojenjima nuklearnog centra u Natancu.

Savet bezbednosti UN traži od Teherana da obustavi proces obogaćivanja uranijuma zbog sumnje da, pod maskom civilnog nuklearnog programa, pokušava da proizvede atomsku bombu.

Iran, međutim, tvrdi da je jedina svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije.

Prodi: Neprihvatljiva vojna akcija protiv Irana

Italijanski premijer Romano Prodi ocenio je da bi vojna akcija protiv Irana bila neprihvatljiva i pozvao Saudijsku Arabiju da nastavi sa posredovanjem u smirivanju tenzija između Teherana i Zapada.

"Napori u dijalogu moraju biti nastavljeni pošto je to jedini način da postignemo pravedno, zadovoljavajuće i trajno rešenje", rekao je Prodi u obraćanju članovima saudijskog parlamenta.

On je naglasio da će vojna intervencija protiv Irana uvek biti neprihvatljiva, izvestio je Rojters.

''Na nama je da se izborimo sa starim i novim izazovima. I dalje postoji arapsko-izraelski sukob, kao i novi politički događaji kao što su ambicije ka naprednim tehnologijama i mogućnosti da se upotrebe u vojne svrhe", rekao je Prodi, osvrćući se na strahovanja Zapada da bi Teheran mogao svoj nuklearni program da upotrebi u vojne svrhe.

Saudijska Arabija je lider među arapskim državama koje se zalažu za iznalaženje rešenja u sporu između SAD i Irana, navela je britanska agencija.

"Diplomatski potezi Rijada su dali rezultate. To je očigledan napredak koji podržavamo svim srcem", rekao je italijanski premijer.

Zapadne zemlje strahuju da bi Teheran svoj nuklearni program mogao da upotrebi za proizvodnju atomske bombe, dok Iran, međutim, tvrdi da je jedina svrha programa - proizvodnja električne energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.