Izvor: Blic, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU će ukinuti zabranu putovanja zvaničnicima Uzbekistana

Ministri inostranih poslova Evropske unije planiraju da uslovno podignu zabranu putovanja za pojedine zvaničnike Uzbekistana ali će zadržati embargo na oružje, rekla je EU komesar za spoljne poslove Benita Ferero Valdner.



Ona je dodala da će uslovno podizanje zabrane na šest meseci omogućiti EU da zadrži liniju komunikacije sa Uzbekistanom i spreči okretanje te zemlje ka Rusiji ili Kini.

EU će skinuti zabranu putovanja za četiri od 12 funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uzbekistana na koje se ona odnosi, a posle šest meseci će tu odluku ponovo razmotriti kada proceni da li je ta centralno azijska zemlja napredovala u pogledu ljudskih prava.

EU je uvela zabranu viza i embargo na oružje 2005. godine kada je uzbekistanska vojska otvorila vatru na grupu uglavnom mirnih demonstranata u istočnom gradu Andidžanu.

Predstavnici organizacije za ljudska prava i očevici su rekli da je najmanje 700 ljudi ubijeno. Vlada je saopštila da je bilo 187 mrtvih i okrivila islamske militante da su podstakli nasilje.

U decembru vlasti Uzbekistana su se složile da održe razgovore sa ekspertima EU o događajima u Adnidžanu. Posle toga su održana još dva sastanka ali je Uzbekistan odbio da dozvoli da se sprovede nezavisna istraga o tom incidentu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.