EU bez jedinstvenog stava o inicijativi Srbije o Kosovu  u UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bez jedinstvenog stava o inicijativi Srbije o Kosovu u UN

BRISEL - Do poslednjeg časa, neće se znati stav članica Evropske unije o srpskoj inicijativi da se od Međunarodnog suda zatraži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, pišu "Večernje novosti." Ovoga puta, Brisel brusi odluku o tome kako će se glasati. Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, neće biti jedinstvenog glasa, svaka od 27 članica dići će dva prsta prema svom nahođenju.

Takav aranžman, bez unapred sklopljenog dogovora da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasa "u paketu", ostavlja prostor i za ne tako retku praksu - da se ne glasa uopšte. Odnosno, da se u momentu izjašnjavanja o srpskom predlogu, predstavnici zemalja koje ne bi htele ni na jednu ni na drugu stranu, ili kojima bi lagodnije bilo da ne ostanu zapisani kao protivnici prava neke zemlje da traži mišljenje suda, jednostavno - ne budu u sali.

Ideja, da kompletna Evropska unija bude uzdržana tokom glasanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, postoji, ali, kako nam kažu u diplomatskim krugovima Brisela, o ovom pitanju neće biti nikakvih zvaničnih sastanaka. Moguća su samo izvesna koordinisanja u Njujorku.

"Kako su im stavovi oko Kosova različiti, odluka da sve zemlje, bez obzira na to da li su priznale novu državu, budu uzdržane, bila bi težak kompromis. EU uvek stremi tome da nastupa jednoglasno. Zasada se, međutim, nisu dogovorili", kažu izvori lista.

Postavlja se pitanje koji bi u gomili mogućih scenarija najviše odgovarao Srbiji, pogotovu što je od 47 priznanja Kosova, gotovo polovina (21) prikupljena iz EU. Sigurno je da je onaj najpovoljniji - da nas svi podrže - neostvarljiv. Po jednačini priznavanja Kosova moglo bi se reći da našoj rezoluciji iz EU "preti" 21 glas "protiv", a smeši joj se šest "za". Ako već ne možemo da dobijemo jedinstven glas "za", onda bi nam uzdržanost i te kako značila.

Da se stvari mogu odvijati baš u tom pravcu, govore i najave nekih članica EU. Šef finske diplomatije Aleksander Stub potvrdio je da, u slučaju zajedničkog stava, on može biti samo - uzdržanost. To bi bio već jedan negativan glas manje.

Mora mu se pridodati i glas Slovačke, čiji je šef diplomatije Jan Kubiš rekao da njegova zemlja podržava zahtev Srbije da UN od Međunarodnog suda pravde zatraže ocenu legalnosti nezavisnosti Kosova, a zvanična Bratislava je spremna da lobira u Briselu da se EU, kao celina, uzdrži i ne glasa protiv te rezolucije. Kada bi glasanje bilo sada, Kubiš je potvrdio da bi Slovačka glasala za predlog Srbije.

Da pretvaranje potencijalno negativnih glasova bar u uzdržane, nije nemoguća misija, moglo bi da se zaključi na osnovu uvertire na sednici Komiteta Generalne skupštine u kom sede četiri članice EU koje su priznale Kosovo (Francuska, Velika Britanija, Holandija i Mađarska). One su, na kraju, ipak, pristale da Komitet našu rezoluciju jednoglasnom odlukom pošalje pred svetski parlament.

Portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena Kristina Nađ, smatra da svaka zemlja članica EU treba ponaosob da odluči da li će i kako glasati na Generalnoj skupštini UN o inicijativi Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti odluke onih zemalja koje su odlučile da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Evropska komisija nema ulogu u priznavanju država. Na zemljama članicama je da odluče, u saglasnosti sa nacionalnom praksom i međunarodnim pravom, o njihovim odnosima s Kosovom", odgovorila je Kristina Nađ na pitanje "Novosti" da li će se, eventualno, u Briselu razmatrati stav da zemlje EU budu uzdržane.

To praktično znači da bi svaka zemlja u Njujorku trebalo da glasa po svom nahođenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.