EU: SAD i Rusija da očuvaju nuklearni sporazum

Izvor: N1 televizija, 22.Okt.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: SAD i Rusija da očuvaju nuklearni sporazum

Evropska unija pozvala je SAD i Rusiju da se pridržavaju sporazuma o nuklearnom oružju iz 1987. i da obezbede da se "u potpunosti i proverljivo sprovodi".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić rekla je da Vašington i Moskva "treba da ostanu u konstruktivnom dijalogu i očuvaju taj sporazum".

Ona je rekla da je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) u Evropi "doprineo okončanju Hladnog rata, okončanju trke u nuklearnom naoružanju i da je jedan od kamena temeljaca evropske bezbednosne arhitekture".

Američki predsednik Donald Trampa rekao je da će se SAD povući iz tog sporazuma pošto Rusija krši njegove odredbe. Trampova najava naišla je na ošte kritike ruskih zvaničnika kao i bivšeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova koji je potpisao sporazum s tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina upozorava SAD: Razmislite dva puta prije izlaska iz INF sporazuma

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Okt.2018

PEKING - Kina je pozvala SAD da "dva puta razmisli" prije nego što se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju sklopljenog s Moskvom na završetku hladnog rata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kremlj: Nuklearni sporazum ima slabosti, ali ne smije se napuštati

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2018, 13:12

MOSKVA - Kremlj je saopćio u utorak da sporazum o nuklearnom naoružanju za koji Vašington tvrdi da ga želi napustiti ima slabosti, ali da ne pozdravlja, kako ga naziva, opasni američki pristup o povlačenju iz sporazuma, ne nudeći zamjenu za njega.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.