EU: Rešavanje ustavne krize

Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rešavanje ustavne krize

Brisel -- Kancelarka Nemačke Angela Merkel najavila konferenciju o rešenju evropske ustavne krize.

Nemačka kancelarka, čija zemalja trenutno predsedava Evropskoj uniji, najavila je juče, na kraju "rođendanskog samita" EU, konferenciju o rešenju evropske ustavne krize. "Do juna će biti postavljen plan sadržinskih smernica. Nije dovoljno ako se do 2009, kada su evropski izbori, na primer, potpiše samo jedan novi sporazum", rekla je ona i dodala da uspeh zavisi od toga da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li će "celina do tada stupiti na snagu".

"Pre 50 godina u Rimu šest država osnovalo je Uniju. Danas ona broji 27 članica. Zato želimo da se podsetimo na to šta smo sve postigli u proteklih 50 godina, ali i odlučno da se uhvatimo u koštac sa izazovima budućnosti", rekla je ona.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo apelovao je na kraju samita na šefove država i vlada zemalja EU da pruže konstruktivan doprinos traženju ustavnog rešenja. "Predznaci stoje sada nešto bolje nego pre", rekao je Barozo na kraju samita.

"Naši građani žele Evropu koja postiže konkretne rezultate i ona zahteva efikasne, demokratske i usaglašene institucije. Moramo pripremiti EU za proces globalizacije, a to se može postići jedino s jakim institucijama", kaže on.

Uticaj na proširenja

Ksenija Milivojević iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže za B92 da je EU i ranije prolazila kroz krize.

"Ova situacija nije ništa novo, a Berlinska deklaracija utvrđuje jasan rok u kom je potrebno prevazići krizu i utvrditi novi institucionalni aranžman, odnosno rešiti pitanje ustava i omogućiti nova proširenja dokumentima EU, što u ovom trenutku ne postoji", kaže ona.

"Apsorpcioni kapacitet EU odnosi se na to da je EU obavezna da omogući i obezbedi punu integraciju novim članicama, to se tiče institucionalnog aranžmana EU", kaže ona.

"S druge strane, jasno je da pre 2009, odnosno verovatno 2010, novog proširenja EU neće biti jer je potrebno da EU apsorbuje praktično 12 novih članica", navodi ona.

"U kontekstu Srbije, to ne bi trebalo da promeni njen put jer Srbija i inače pre tog roka teško da bi mogla da postane članica EU", kaže Ksenija Milivojević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.