Izvor: B92, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Manje ugljen-dioksida do 2020.

Brisel -- Ministri ekologije Evropske unije dogovorili su se da smanje emisiju ugljen-dioksida za 20 odsto do 2020. godine.

Oni su naveli i spremnost da taj procenat povećaju na 30, ako i druge industrijske zemlje uvedu slične mere. Blok 27 zemalja-članica tek treba da se dogovori šta svaka od njih treba da uradi, kako bi emisija gasa odgovornog za stvaranje efekta staklene bašte bila smanjena na nivou Unije za 20 odsto.

Finska, Španija i Danska pozvale su i druge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članice da učestvuju u ostvarivanju tog cilja.

Nemački ministar za zaštitu životne sredine Zigmar Garbijel, koji je predvodio razgovore, rekao je da je njegova zemlja spremna na dalje korake, jer je nemački parlament već podržao odluku da ta zemlja smanji emisiju za 40 odsto.

"Biće zemalja poput Nemačke, koje će imati oštrije smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte", rekao je on i dodao da će zahtevi za smanjenjem emisije za zemlje, poput bivših članica sovjetskog bloka, biti znatno blaži.

Evropske zemlje će na sastanku G8 u Nemačkoj od 6. do 8. juna videti u kojoj meri su zemlje članice te grupe van Evrope - SAD, Rusija, Japan i Kanada, spremne da smanje emisiju CO2.

Takođe, tražiće smanjenje emisije ugljen-dioksida i od zemlja poput Brazila, Kine, Indije, Meksika i Južne Afrike, čija privreda se ubrzano razvija.

Ministri za ekologiju nastavljaju sastanak do kraja dana o drugim pitanjima vezanim za smanjenje emisije štetnih gasova.

Cilj je da se postigne dogovor o predlogu koji bi automobilsku industriju obavezivao da proizvodi vozila koja bolje iskorišćavaju gorivo, kao i da se avijacija uključi u planiranje emisije gasova u Evropi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.