Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU Francuskoj nudi 50 miliona evra

Pariz, Brisel -- Evropska unija je Francuskoj ponudila 50 miliona evra pomoći za rešenje problema u predgrađima koji su doveli do nereda.

Predsednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo je u intervjuu z Radio Evropa 1 rekao da je glavni izazov s kojim se suočava Francuska otvaranje novih radnih mesta za mlade iz predgrađa. "Najveći problem je nezaposlenost, a najbolja socijalna politika je otvaranje novih radnih mesta. To je glavna stvar. Kada je 60 odsto mladih u predgrađima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezaposleno, to je problem", rekao je Barozo.

"I drugi veliki evropski gradovi imaju iste probleme i našli su neka rešenja. Zato je neophodno imati određene principe, ali posle toga je na Vladi da traži rešenje za svoje probleme", rekao je Barozo.

Manje incidenata

U noći između nedelje i ponedeljka nastavljeno je nasilje u predgrađima francuskih gradova, ali manjeg intenziteta. Sporadični neredi zabeleženi su u Lilu, Tuluzu i Strazburu. U Parizu, ne računajući predgrađa, nije zabeležen nijedan incident, posle uvođenja zabrane svakog javnog okupljanja. U predgrađu Pariza povređena su dva policajca.

Neredi jenjavaju od utorka, kada je Vlada proglasila vanredno stanje, ovlastivši lokalne vlasti da primenjuju vanredne mere bezbednosti, uključujući policijski čas ako ocene da je neophodan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.