ETA spremna da prihvati medjunarodno posredovanje

Izvor: S media, 19.Sep.2010, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETA spremna da prihvati medjunarodno posredovanje

Oružana baskijska separatistička organizacija ETA poručila je danas da je spremna da prihvati medjunarodno posredovanje, u cilju rešavanja dugotrajnog sukoba sa španskom vladom.

Dve sedmice nakon što je jednostrano proglasila prekid vatre, ETA je u saopštenju, koje je objavio baskijski list "Gara", navela da je voljna da uz pomoć stranih posrednika razmotri korake koji su neophodni za demokratski proces, javila je agencija AP.

ETA, koja je tokom pola veka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << duge borbe za nezavisnu baskijsku državu ubila 850 ljudi i 11 puta proglašavala prekid vatre, 5. septembra je pozvala na obustavu oružanih napada.

Španska vlada je, medjutim, saopštila da to nije dovoljno za početak pregovora o miru i ponovila da napredak može biti postignut tek kada se ETA odrekne nasilja zauvek.

Policija Španije je, u ovkiru operacije protiv ETA, ove godine uhapsila više od 60 njenih pripadnika i zaplenila velike količine oružja i eksploziva.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.