ETA spremna da prihvati međunarodno posredovanje

Izvor: Blic, 19.Sep.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETA spremna da prihvati međunarodno posredovanje

Oružana baskijska separatistička organizacija ETA poručila je danas da je spremna da prihvati međunarodno posredovanje, u cilju rešavanja dugotrajnog sukoba sa španskom vladom.

Dve sedmice nakon što je jednostrano proglasila prekid vatre, ETA je u saopštenju, koje je objavio baskijski list "Gara", navela da je voljna da uz pomoć stranih posrednika razmotri korake koji su neophodni za demokratski proces, javila je agencija AP.

Policija Španije je, u ovkiru operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv ETA, ove godine uhapsila više od 60 njenih pripadnika i zaplenila velike količine oružja i eksploziva

ETA, koja je tokom pola veka duge borbe za nezavisnu baskijsku državu ubila 850 ljudi i 11 puta proglašavala prekid vatre, 5. septembra je pozvala na obustavu oružanih napada.

Španska vlada je, međutim, saopštila da to nije dovoljno za početak pregovora o miru i ponovila da napredak može biti postignut tek kada se ETA odrekne nasilja zauvek.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.