ETA ponudila prekid vatre za glasanje o nezavisnosti Baskije

Izvor: Blic, Tanjug, 27.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETA ponudila prekid vatre za glasanje o nezavisnosti Baskije

Separatistička baskijska organizacija ETA spremna je da proglasi prekid vatre ukoliko bi španska vlada dopustila referendum o nezavisnost Baskije, navodi se u današnjem saopštenju te grupe koje je objavio nacionalistički baskijski list "Gara".

ETA međutim ne očekuje pozitivan odgovor na ovaj predlog i dodaje da će njeni članovi nastaviti da "nose oružje dok god neprijatelji Euskal Heria budu nastavili sa represijom i poricanjem".

U saopštenju baskijske separatističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizacije se navodi da ankete ukazuju da bi većina Baskijaca, koje žive u baskijskim provincijama koje dele Španija i Francuska, bila za neki oblik nezavisnosti španske Baskije.

Španska vlada nije direktno odgovorila na ovaj predlog, ali velike političke partije su vrlo jasno stavile do znanja da će se suprostaviti bilo kakvom glasanju o nezavisnosti Baskije. ETA, čije je ime na baskijskom jeziku Euskadi ta Askatasuna a što znači Baskijska domovina i sloboda, osnovana je pre 50 godina za vreme diktature Franciska Franka. Od tada je u sukobima sa snagama reda i u atentatima ubijeno više od 800 ljudi.

Snage bezbednosti smatraju da je ETA znatno oslabljena pošto je u nekoliko poslednjih godina u Francuskoj i Španiji uhapšeno više stotina njenih članova. Međutim ova grupa je nastavila sa napadima. Poslednje je izvela u julu mesecu u gradu Burgos na severu zemlje i na ostrvu Majorka gde su poginula dva policajca.

Premijer Španije Hose Luis Rodriges Sapatero, koji nije imao uspeha u pregovorima sa ETO-m 2006. godine, smatra da je jedino rešenje tog pitanja jednostrana predaja ETE. Zarekao se i da će svi njeni članovi biti uhapšeni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.