Izvor: B92, 28.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETA aktivirala bombu

Madrid -- Baskijska separatistička organizacija ETA aktivirala je bombu na putu koji prolazi kroz Baskiju, saopštila je baskijska regionalna vlada.

Bomba je izazvala manju eksploziju na mestu gde se izvode radovi na putu. Eksplozija se dogodila na vozilima i drugoj imovini koja pripada izvođaču radova, navodi se u saopštenju.

U saopštenju baskijske vlade ne spominje se da li je neko nastradao.

ETA planirala napade u Andaluziji

Baskijska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teroristička grupa ETA planirala je tokom leta seriju bombaških napada u turističkoj oblasti u Španiji, Andaluziji.

Međutim, kako su saopštili zvaničnici u Madridu, uspešnom akcijom španske policije početkom prethodne nedelje uhapšeno je devet članova jedne od najaktivnijih ćelija terorističke grupe ETA, čime je taj njen ogranak razbijen.

Tom prilikom, zaplenjena je i dokumentacija koja je predočena sudu u Madridu. Članovi te ćelije, kako se navodi u dokumentaciji, planirali su da kidnapuju i ubiju gradonačelnika Benhamina Atuća, na isti način kao i političara Migela Anhela Blanka, člana Konzervativne narodne partije, koji je ubijen 1997. godine.

Blanku, koji je tada imao 29 godina, pucano je dva puta u potiljak, a zatim je njegovo telo bačeno pored puta, što je izazvalo veliki revolt u španskoj javnosti.

ETA je tada tražila da se svi njeni uhapšeni članovi prebace u Baskiju. Međutim, španske vlasti su se oglušile o taj zahtev.

Kako je navedeno u dokumentaciji, članovi ove Etine ćelije su planirali da tokom leta ubiju Romona Rabaneru, jednog od vodećih političara konzervativne Narodne partije i sudiju Fernanda Grande Marlaska.

Oni su, takođe, planirali i da sprovedu seriju bombaških napada u većim tržnim centrima i hotelima u Andaluziji.

Ovaj slučaj vodiće sudija Baltasar Garson, koji je poznat po tome što je vodio slučaj ekstradicije bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea. Pinoče je bio optužen za kršenje ljudskih prava i tokom 90-ih godina prebačen je iz Londona u Španiju.

Sudija Garson je rekao da je ovo hapšenje donekle oslabilo grupu ETA, ali i "da bi pripadnici te grupe mogli svakog časa ponovo da napadnu".

Francuska policija je u petak uhapsila još dve osobe osumnjičene da su članovi te grupe i oni čekaju da budu izručeni Španiji.

Od devet osoba koje su uhapšene početkom ove nedelje zbog sumnje da pripadaju terorističkoj grupi ETA, sedmoro se nalazi u pritvoru, a dve osobe su puštene, saopštili su zvaničnici.

Španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero prekinuo je mirovne pregovore sa ETA nakon što je ta organizacija, u decembru 2006. godine, ubila dve osobe u napadu na aerodrom u Madridu.

ETA je zvanično okončala prekid vatre koji je trajao nešto više od godinu dana u junu 2007. godine. Od tada su u akcijama te terorističke organizacije ubijene četiri osobe.

Sapatero je unapred odbacio mogućnost bilo kakvih mirovnih pregovora sa tom grupom u budućnosti, dodavši da je, po njegovom mišljenju, jedina realna opcija koju ta grupa ima - bezuslovna predaja.

ETA se optužuje za ubistvo više od 819 osoba tokom poslednjih 39 godina borbe, čiji je cilj stvaranje nezavisne baskijske države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.