Izvor: Danas, 24.Okt.2015, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ERDOGAN: Napadi u Ankari kolektivni teroristički čin

Tužilaštvo u Ankari pokrenulo je istragu protiv turskog ministra unutrašnjih poslova Selamija Altonoka i još nekoliko službenika zbog "zanemarivanja dužnosti" u vezi sa napadom bombaša samoubica 10. oktobra u glavnom gradu Turske u kojem su poginule 102 osobe.

Istraga je usledila pošto je Advokatska komora Ankare podnela krivičnu prijavu, ali, prema sadašnjim zakonima, tužilac nema pravo da sprovodi punu istragu nad državnim službenicima u domenu bezbednosti, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Hurijet. Advokatska komora je krivičnu prijavu podnela protiv ministra, guvernera Ankare Mehmeta Kiličara, šefa gradske policije Kadrija Kartala, šefa odeljenja za obaveštajni rad i drugih službenika. Advokati tvrde da ovi zvaničnici nisu preduzeli neophodne mere bezbednosti na centralnoj železničkoj stanici u Ankari gde se hiljade ljudi okupilo na mirnim demonstracijama.Tužilac će uputiti zahtev parlamentarnom odboru za krivične istrage, koji bi trebalo da pokrene procedure u vezi sa ukidanjem imuniteta ministra Altinoka. Ministarstvo unutrašnjih poslova mora odobriti istragu nad bezbednosnim zvaničnicima, a kasacioni sud istragu nad guvernerom Ankare.Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u sredu je ponovio da iza napada stoje, kako primećuje Hurijet, "međusobno antagonistički entiteti", uključujući "ekstremne džihadiste" i kurdske militante."Bombaški napadi u Ankari bili su u potpunosti kolektivni teroristički čin, u kojem su uloge imali Daeš (Islamska država), Radnička partija Kurdistana, Mukhabarat (sirijska obaveštajna služba) i PYD (kurdska Partija demokratskog saveza u severnoj Siriji)", rekao je Erdogan. Tužioci su ranije utvrdili da su počinioci jednog od dva napada bili pripadnici Islamske države. Osoba koja je izvela drugi napad nije identifikovana.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.