EL KOMANDANTE SLAVI 84. ROĐENDAN

Izvor: Kurir, 13.Avg.2010, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EL KOMANDANTE" SLAVI 84. ROĐENDAN

Bivši kubanski lider Fidel Kastro slavi 84. rođenadan. Sudeći po učestalim pojavljivanjima u javnosti u poslednje vreme, "el komandante" je dobrog raspoloženja i spreman je da pokaže da njegovo vreme još nije prošlo.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro slavi 84. rođenadan. Sudeći po učestalim pojavljivanjima u javnosti u poslednje vreme, "el komandante" je dobrog raspoloženja i spreman je da pokaže da njegovo vreme još nije prošlo.

Najnovije Fidelove aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izazvale su različita nagađanja: po jednima on samo želi da bude "savetnik" vlade i parlamenta, a po drugima hoće da pokaže da je on taj koji još uvek povlači konce i odlučuje, iza scene.

Kastro se, zbog bolesti, povukao iz javnog života i krajem jula 2006. godine predao vlast mlađem bratu Raulu. Od tada se povremeno pojavljivao ali na fotografijama i video snimcima, a redovno je objavljivao kolumne u državnim medijima.

Ovog leta je, međutim, odlučio da prekine četvorogodišnju izolaciju i čak osam puta se, u relativno kratkom periodu, pojavio u javnosti. To je podstaklo nagađanja da želi ponovo da bude aktivan u svakodnevnom životu Kube.

Pre pet dana Kastro se obratio kubanskom parlamentu, što je njegov prvi zvanični nastup pred vladom ili zakonodavnim telom u poslednje četiri godine.

Kastra, obučenog u zelenu vojnou košulji bez epoleta, poslanici parlamenta dočekali na nogama i sa ovacijama "Živeo Fidel!", zabeležile su svetske agencije.

Sa podijuma je poslao upozorenje američkom predsedniku Baraku Obami da bi mogao da izbije nuklearni rat ukoliko SAD napadnu Iran.

Mediji su, takođe, primetili da je bivši kubanski lider, poznat po višesatnim govorima, ovoga puta govorio 12 minuta, ali odlučnim, jasnim glasom, povremeno zastajkujući.

Kastro je iskoristio priliku i da se osvrne na slučaj jednog od pet osuđenjih kubanskih špijuna u SAD, Herarda Ernandesa, o čemu je govorio i krajem jula, kritikujući SAD zbog tretmana zatvorenika.

Samo par dana pre pojavljivanja u parlamentu, Kastro je u Havani, pred brižljivo odabranom publikom, predstavio svoju najnoviju knjigu "Strateška pobeda", koja, kako je istakao, sadrži jedan autobiografski deo i mnoge detalje o velikoj vojnoj pobedi koja je omogućila njegov dolazak na vlast 1959. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.