Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonstonu nagrada Amnestija

London -- Alan Džonston primio nagradu nevladine organizacije Amnesti Internešnel za izveštavanje o sukobima na palestinskim teritorijama.

Džonston je izjavio da je međunarodna kampanja za njegovo oslobađanje bila od velikog značaja tokom otmice, i da mu je davala nadu tokom 16 nedelja provedenih u zatočeništvu kada nije bio siguran da li će preživeti ili ne. On je kazao da je imao sreće što je u prostoriji u kojoj je boravio postojao radio, preko koga je svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slušao BBC, čiji je upravo i bio izveštač iz pojasa Gaze.

Džonston je otet 12. marta 2007. na ulici u Gaza Sitiju, a odgovornost za otmicu preuzela je organizacija pod imenom Armija islama.

Džonston je posle oslobađanja rekao da je "beskrajno zahvalan svim ljudima, ogromnom broju njih koji su radili na njegovom oslobađanju na palestinskoj strani, u britanskoj vladi i u BBC-ju, od vrha do dna".

Otmica Alana Džonstona izazvala je oštre osude širom sveta. Zahtevi da on bude oslobođen stizali su ne samo sa najviših mesta u britanskoj vladi, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama, već i od palestinskih novinara, koji su iz nedelje u nedelju masovnim protestima zahtevali da njihov kolega bude oslobođen.

Više od 200.000 ljudi širom sveta potpisalo je peticiju na Internetu, zahtevajući njegovo oslobađanje, prenosi BBC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.