Džonson i Erdogan razgovarali o turskoj ofanzivi, žele sastanak s Merkel i Makronom

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2019, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson i Erdogan razgovarali o turskoj ofanzivi, žele sastanak s Merkel i Makronom

Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan žele da se sastanu s liderima Nemačke i Francuske kako bi razgovarali o turskoj vojnoj operaciji protiv Kurda na severu Sirije, saopštio je danas Dauning strit.

U saopštenju Džonsonovog kabineta navodi se da su se on i Erdogan "složili da traže priliku da se sastanu s predsednikom (Francuske Emanuelom) Makronom i kancelarkom (Nemačke Angelom) Merkel kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao i o širim pitanjima, uključujući migracije i borbu protiv terorizma", prenosi AP.

Sporazum o primirju na severu Sirije kojem su posredovale SAD, Džonson je opisao kao "korak u pravom smeru", ali je naveo da "ostaje velika zabrinutost zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije".

Turska je 9. oktobra počela operaciju "Izvor mira" da bi stvorila bezbednu zonu duž svoje granice sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima i pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Prekid vatre je stupio na snagu u četvrtak uveče kako bi Kurdi mogli da se povuku sa severoistoka Sirije i predviđeno je da traje do utorka. Međutim, kurdske i turske snage se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Kurdske snage su danas saopštile da su turska vojska i borci sirijske opozicije koje Ankara podržava nastavili ofanzivu protiv Kurda u prethodna 24 časa.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džonson i Erdogan razgovarali o Siriji - žele sastanak sa još dva evropska lidera

Izvor: B92, 20.Okt.2019

Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan žele da se sastanu s liderima Nemačke i Francuske...Oni žele da razgovaraju o turskoj vojnoj operaciji protiv Kurda na severu Sirije, saopštio je danas Dauning strit...U saopštenju Džonsonovog kabineta navodi se da su se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.