„Džo“ ne da oružje Sakašviliju

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Jul.2009, 04:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Džo“ ne da oružje Sakašviliju

TBILISI - Predsednik Gruzije Mikail Sakašvili tražio je na jučerašnjem sastanku sa potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom najsavremenije protivtenkovsko i protivavionsko oružje, dodatnu vojnu pomoć i slanje civilnih posmatrača koji bi nadgledali primirje na granicama sa Južnom Osetijom i Abhazijom, koje su se prošle godine odvojile od Gruzije. Bajden je, kako agencije saznaju od anonimnog američkog diplomate, „odbio da da bilo kakva obećanja“, i to ne samo u vezi sa najnovijim oružjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << već kad je reč o bilo kakvoj vojnoj pomoći Gruziji.

Rusi tvrde da Gruzija priprema provokacije

MOSKVA - Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin izjavio je da Tbilisi planira provokacije na granici sa Južnom Osetijom na godišnjicu sukoba sa tom otcepljenom autonomnom oblašću.

- Prema raspoloživim informacijama, gruzijsko rukovodstvo smišlja za godišnjicu događaja iz avgusta 2008. na Kavkazu različite „manifestacije“ na granici sa Južnom Osetijom. One imaju očigledan provokativni karakter - rekao je Karasin u intervjuu agenciji Itar-TASS i dodao da u tako eksplozivnom regionu „razvoj može biti nepredvidiv“.

- U slučaju da strane države isporučuju Gruziji naoružanje i vojnu tehniku ruske razrade ili ruske proizvodnje, razmotriće se pitanje ograničenja ili prekida vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje sa takvim zemljama - rekao je Karasin.  

Tanjug

„Gospodin predsednik“ i „Džo“

Umesto pomoći, Bajden je zaprepašćenom Sakašviliju, koji je jedva „pregurao“ prolećne proteste opozicije, rekao da „vojnom silom nije moguće ponovo uspostaviti kontrolu nad dve otcepljene oblasti, i upozorio ga da se kloni bilo kakvih postupaka koji bi mogli izazvati bilo kakav vojni odgovor Moskve“, navode agencije.

U noći pre jučerašnjih razgovora Sakašvili i Bajden su večerali u staklenoj trpezariji 40 miliona dolara vredne predsedničke palate u Tbilisiju.

- Rekao sam ti da nema besplatnih večera u Gruziji - obratio se tokom večere Sakašvili Bajdenu, kojeg je, inače, sve vreme mimo protokola zvao Džo, aludirajući na zahtev za oružjem, prenosi neimenovani diplomata.

Bajden je, ipak, ostao sasvim hladan i na Sakašvilijev pokušaj intimiziranja, odgovarajući sa „gospodine predsedniče“, i na zahtev za oružjem.

- Ovde smo da bismo razgovarali o sigurnosti, ekonomiji, vašoj demokratiji i koracima koje preduzimate da biste učvrstili vašu demokratiju - rekao je Džo predsedniku Gruzije, držeći čas iz diplomatije.

Okretanje budućnosti

Bajden je posle večere razgovarao nasamo i sa svim značajnijim vođama opozicije, što je još jedan znak da je Vašington potpuno odustao od Sakašvilija, smatraju analitičari.

Bela kuća juče nije izdala zvanično saopštenje u vezi sa zahtevima Gruzije. Analitičari smatraju da je poruka posete Bajdena Gruziji i Ukrajini, koje su u protekloj deceniji bili glavni saveznici Amerike u regionu jasna: prioritet Obamine administracije je ponovno uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Moskvom, koje je osam godina Bušove vladavine ozbiljno ugrozilo, a ko bude kolateralna šteta - neka se snalazi.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.