Izvor: B92, 11.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine od napada u Madridu

Madrid -- Španija obeležava drugu godišnjicu terorističkih napada u Madridu, u kojima je 2004. poginula 191 osoba, a više od 1.500 ranjeno.

Tada je deset bombi eksplodiralo u prepunim vozovima Madrida. Uhapšene su 24 osobe za koje se veruje da su umešane u atentate. Nikome još nije suđeno za napade. Sudija koji vodi istragu najavio je da bi prve presude trebalo da budu donete do 10. aprila.

Delegacija iz Maroka, odakle potiču mnogi osumnjičeni, odala je poštu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastradalima minutom ćutanja na železničkoj stanici Atoća, koja je bila glavna meta napada. Marokanska delegacija od 70 članova, koja nosi ime Marokanski karavan za mir i solidarnost, 5. marta je krenula iz te zemlje i na putu ka Madridu se zaustavila u nekoliko španskih gradova.

Komemorativna okupljanja najavljena su i na drugim madridskim železničkim stanicama koje su pogođene u napadima koje su teroristi, kako su rekli, izvršili u ime Al Kaide.

Jednoj od ceremonija će prisustvovati i premijer Hose Luis Rodriges Sapatero. Predviđeno je petominutno ćutanje u Šumi sećanja, u kojoj su posađena 192 stabla u znak sećanja na poginule.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.