Dve decenije od plišane revolucije“

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije od "plišane revolucije“

Građani Češke u utorak, 17. novembra, proslavljaju dve decenije od izbijanja „plišane revolucije“, koja je dovela do zbacivanja komunističke vlasti u tadašnjoj Čehoslovačkoj i uvođenja demokratskog sistema.

Naime, policija je 17. novembra 1989. godine ugušila mirne studentske demonstracije u Pragu i ovaj događaj je pokrenuo seriju demonstracija koje su trajale do kraja decembra i u kojima je učestvovalo pola miliona ljudi.

Pošto je došlo do raspada komunističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << režima u drugim zemljama istočne Evrope i usled sve masovnijih uličnih protesta, Komunistička partija Čehoslovačke se 28. novembra odrekla vlasti i ukinut je jednopartijski sistem.

Pošto je došlo do raspada komunističkih režima u drugim zemljama istočne Evrope i usled sve masovnijih uličnih protesta, Komunistička partija Čehoslovačke se 28. novembra odrekla vlasti i ukinut je jednopartijski sistem.

Mesec dana kasnije Vaclav Havel je izabran za predsednika države. U junu 1990. godine, u Čehoslovačkoj su održani demokratski izbori, prvi posle 1946. godine.

Nekadašnji vođa te revolucije Vaclav Havel u subotu je, tri dana pre godišnjice, proslavio jubilej velikim koncertom i debatom o padu gvozdene zavese. Česima je posebnu poruku uputiti i poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov.

Za tu proslavu godišnjice izbijanja "plišane revolucije" Havel je pozajmio jednu od nekadašnjih parola - "Već je tu!".

Na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu u debati nazvanoj "Sloboda i njeni neprijatelji", kojom počinje proslava, učestvuju uz Havela i brojne strane zvanice.

Između ostalih, proslavi prisustvuju bivši šef američkog Stejt departmenta Madlen Olbrajt, slavni poljski disident Adam Mihnjik, britanski dramski pisac Tom Stopard, istoričar Timoti Garton Eš, a popodne će Olbrajtova nastupiti u ulozi moderatora debate sa studentima.

Vrhunac proslave je veliki koncert u Havelovom centru „Praška raskrsnica“ u jednoj adaptiranoj crkvi u centru Praga.

Havelov poziv da zajedno sa Česima na koncertu proslave 20. godina života u demokratiji i slobodi prihvatili su Džoan Baez, Lu Rid, Suzan Vega i slavna operska diva Rene Fleming, koju će pratiti Praška filharmonija pod dirigentskom palicom Jiržija Bjelohlaveka.

Česima će sa koncerta posebnu poruku uputiti i poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, američki predsednik Barak Obama ili pevač Mik Džeger.

Povodom 20 godina od izbijanja „plišane revolucije“, u ponedeljak, 16. novembra, u Beogradu će biti otvorena izložba fotografija i panela „Čehoslovačka plišana revolucija 1989.“, koju zajednički organizuju ambasade Češke i Slovačke. Izložba će za posetioce „Gvarnerijusa“ biti otvorena do 22. novembra 2009. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.