Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve bombe u centru Bagdada

Bagdad -- Najmanje 90 ljudi poginulo, 156 povređeno, u dva istovremena bombaška napada u Bagdadu, prenose agencije.

Napad se dogodio u trenutku kada snage SAD počinju da raspoređuju dodatne jedinice, što je deo novog plana predsednika SAD Džordža Buša za Irak.

Prva eksplozija odjeknula je oko podneva po lokalnom vremenu na buvljoj pijaci Haradž, u centru Bagdada. Eksploziv je bio u torbi ostavljenoj između tezgi na kojima se prodaje polovna odeća. Odmah zatim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko metara dalje, eksplodirao je autoomobil sa eksplozivom. Pijaca je u tom trenutku bila puna ljudi.

Policija je blokirala područje, a Hitna pomoć pokušava da evakuiše ranjene i da im pruži pomoć. Strahuje se da broj žrtava može biti veći. Taj deo Bagdada je pretežno naseljen šiitima.

Napad se dogodio, kako izveštava agencija AP, svega nekoliko sati pošto je iz automata ubijena sunitska učiteljica u drugom delu grada.

To je drugi veliki napad u poslednjih nedelju dana. Pre šest dana, u eksploziji ispred bagdadskog univerziteta poginulo je 70 osoba.

Današnji napad poklapa se i s dolaskom prvog kontigenta novih američkih jedinica. Slanje dodatnih vojnika deo je novog plana Džordža Bušaza Irak. Cilj novog plana je stabilizacija situacije u zemlji i podržavanje iračkih snaga da se izbore s teroristima i pobunjenicima.

Novi talas bombaških napada s velikim brojem žrtava počeo je uoči i po pogubljenju bivšeg diktatora u Iraku Sadama Huseina krajem 2006.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Bagdadu je prošle godine u bombaškim napadima i drugim aktima nasilja poginulo 16.800 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.