Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva poginula na protestima

Pešavar, Rim -- Jedan osmogodišnji dečak i još jedna osoba su poginuli, a 45 osoba je povređeno u Pešavaru, na protestima zbog karikatura Mohameda.

Policija je saopštila da je tokom trećeg dana protesta zbog objavljivanja karikatura dečak poginuo kada ga je metak pogodio u lice. Više od 70.000 demonstranata izašlo je na ulice Pešavara u Pakistanu, na najvećem protestu do sada zbog karikatura, izjavio je policijski zvaničnik Saed Vazir.

Demonstranti su zapalili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan restoran, predstavništvo norveške kompanije mobilnih telefona Telenor, tri bioskopa i kancelarije Mobilinka, glavnog operatera mobilne telefonije u zemlji, kažu očevici. Velika grupa demonstranata se sukobila s policajcima, koji su zatim bacili suzavac.

Dok se policija borila sa demonstrantima u Pešavaru, sukobi su izbili i oko 230 kilometara dalje u gradu Tank, gde se okupilo oko 2.000 ljudi, rekao je Vazir.

Sukobi već drugi dan bukte i u istočnom gradu Lahoreu. Oko 1.500 studenata iznenadilo je policiju kada su se nenajavljeno okupili ispred Univerziteta Pendžab, rekao je policijski zvaničnik Čaudri Šafgat.

Ministar u majici s karikaturom

Ministar u Vladi Italije za reforme Roberto Kalderoli naručio je majice s odštampanim spornim karikaturma Muhameda, prenosi slovenačka TV POP. Ministar je najavio da će nositi samo te majice i da je spreman svima koji to žele da pokloni takvu majicu. Kalderoni je povodom muslimanskih protesta izjavio: "S tim ljudima se ne može razgovarati. Oni nas vređaju."

Farmerke za muslimane

U italijanskim robnim kućama prodaju farmerke za muslimane, prilagođene klanjanju pri molitvi. Italijansko preduzeće Al Quds, sa sedištem u Videmu, počelo je prodaju posebne linije farmerki za muslimane, prenose slovenačke Finance. Farmerke sa islamskim motivima su dovoljno široke, pa vernike ne stiskaju tokom molitve, a prodaju se u već 40 robnih kuća trgovačkog lanca Kerfor u Italiji.

Farmerke su ukrašene islamskim motivima i likovima iz arapske kulture, široke su, imaju visok pojas i omogućavaju udobno klanjanje. Namenjene su samo muškarcima, nisu iscepane ni isprane, na jednom od prednjih džepova na arapskom je izvezeno ime proizvođača, a šivene su zelenim koncem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.