Dva izraelska vojnika poginula u napadu Hezbolaha

Izvor: Blic, 28.Jan.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva izraelska vojnika poginula u napadu Hezbolaha

Dva izraelska vojnika poginula su, a sedam je danas ranjeno u napadu libanskog radikalnog pokreta Hezbolah na vojnu patrolu na granici s Libanon, saopštila je izraelska vojska.

"Ranije danas jedna protitenkovska raketa pogodila je vojno vozilo. U tom napadu su poginula dva izraelska vojnika", navodi se u saopštenju i dodaje da je sedam vojnika ranjeno.

Napad se dogodio na području tromeđe Izraela, Libana i Sirije. Odgovornost za jutrošnji raketni napad preuzeo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hezbolah, navodeći da je to odgovor na prošlonedeljni napad Izraela na pograničnu oblast, kada je poginulo šest pripadnika Hezbolaha i jedan general iz Irana.

Posle jutrošnjeg napada, izraelski tenkovi su gađali topovima nekoliko tačaka na jugoistoku susednog Libana.

Pogranična oblast je poprište razmene vatre od prošle nedelje, kada je najpre Sirija optužila Izrael za bombardovanje od kojeg su poginuli pripadnici Hezbolaha i jedan general iz Irana.

Ambasador: Izrael će iskoristiti pravo na samoodbranu

Izrael je danas saopštio pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da će preduzeti sve neophodne mere u odbrani, nakon razmene vatre između pripadnika libanskog pokreta Hezbolah i izraelskih vojnika.

"Izrael neće stajati po strani dok su mete Hezbolaha Izraelci. Nećemo prihvatiti nikakve napade na našu teritoriju i iskoristićemo pravo na samoodbranu", navodi se u pismu, koje je SB UN i generalnom sekretaru Banu Ki Munu uputio izraelski ambasador u svetskoj organizaciji Ron Prosor.

"Izrael upućuje saučešće UNIFIL-u i španskoj Vladi zbog smrti jednog od njihovih vojnika. Pozivam SB da jednoglasno i javno osudi Hezbolah. Teroristička organizacija mora biti razoružana i libanska vlada mora da poštuje svoje međunarodne obaveze i da u potpunosti sprovodi rezoluciju 1701 SB UN", ističe Prosor.

Rezolucijom 1701 je 2006. godine obustavljen rat između Izraela i Hezbolaha na jugu Libana. (Srna)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.