Izvor: Blic, 17.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duži i bolji život - predviđaju futurolozi

Poništavanje posledica starenja, reprogramiranje gena u sprečavanju bolesti i proizvodnja čiste energije su neki od najvećih izazova u narednih 50 godina, navodi grupa eksperata na skupu Američkog udruženja za unapređenje nauke, u Bostonu, a prenosi Gardijan.

Tempo tehnološkog napretka je takav da će u narednih pola veka biti 30 puta brži nego do sada, i dovesti do promene sveta, smatraju futurolozi, a prenosi BBC na srpskom.

Bolje razumevanje našeg genetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koda dovešće do "personalizovane medicine", tako da će ljudima biti prepisivani individualni tretmani i specijalni lekovi tačno po njihovoj meri.

Ssvet će se oslanjati prevashodno na sunčevu energiju, a biće pronađeni i načini da se ugljen dioksid u atmosferi "hvata" i skladišti i tako da se spreči pregrevanje planete.

Veliki napredak biće ostvaren i u razvoju veštačke inteligencije - "inteligentni nano-roboti će biti sveprisutni u ljudskoj sredini, ljudskim telima i mozgu, omogućivši dramatično duži život, mogućnost potpunog utapanja u virutalnu stvarnost i poboljšanje ljudske inteligencije", prenosi Gardiijan.

Ali, ništa od ovog se neće dogoditi ako za to ne postoji ekonomska i politička volja; jevtinije i za okolinu štetnije tehnologije će i nadalje biti popularnije u odnosu na one naprednije, čistije i skuplje, kažu američki stručnjaci, a prenosi Gardijan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.